Airbus, Fokker en TenCate werken samen met Airbus aan lichtere kunststoffen in vliegtuigen

Nederlandse luchtvaartbedrijven slaan hiermee de handen ineen met Airbus bij de ontwikkeling van lichtgewicht kunststof materialen. Samen met het ministerie van Economische Zaken (EZ) investeren zij ruim 24,3 miljoen euro in het zogeheten ‘TAPAS2’ project. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt de voortgaande samenwerking met een lening van 9,5 miljoen euro.

‘Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen behoren tot de top van de wereld als het gaat om het maken van lichte materialen en hightech systemen voor vliegtuigen’, aldus Kamp. ‘De overeenkomst die vandaag wordt gesloten is een directe investering in de toekomst van die sector in Nederland. Dat levert inkomsten en banen op.’

Tapas2

Tapas staat voor Thermoplastic Affordable Primary Aircraft Structure. In het consortium werken bedrijven en kennisinstellingen uit de Nederlandse luchtvaartindustrie samen met Airbus om de toepassing van thermoplastisch composiet in romp, vleugels en staartconstructies van vliegtuigen verder te ontwikkelen. De samenwerking van Fokker Aerostructures en TenCate Advanced Composites met Airbus en de overige partners startte in 2010 en loopt in deze nieuwe fase door tot en met 2017.

Thermoplastisch composiet

Thermoplastisch composiet is een geavanceerd materiaal dat 15 procent lichter is dan traditionele vliegtuigmaterialen. Het onderscheidt zich onder meer door een efficiëntere verwerking in de productie, lagere kosten van structuurdelen en een hoge brandveiligheid. Dit composiet is zeer sterk, licht van gewicht en draagt bij aan het streven naar een duurzame luchtvaart, omdat vliegtuigen mede door dit materiaal steeds lichter kunnen worden geconstrueerd. Hierdoor kan het brandstofverbruik afnemen, de actieradius toenemen of het laadvermogen worden vergroot.

Doelstelling is om het aandeel van thermoplastisch composieten zowel in de huidige generatie vliegtuigen alsook in de nieuwe generatie toestellen verder te laten toenemen. De Nederlandse luchtvaartindustrie heeft wereldwijd een toonaangevende positie met de toepassing van lichtgewicht materialen. Deze positie is mede te danken aan de uitstekende landelijke kennisinfrastructuur op het gebied van de luchtvaartindustrie, materialen en verwerkingsprocessen.

Zuiniger vliegen

Vanuit het bedrijfsleven nemen naast luchtvaartbedrijven Fokker en TenCate, ook MKB-bedrijven zoals Airborne Composites, KE-works, KVE en Technobis deel. Technische universiteit Delft, universiteit Twente en het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) zijn eveneens betrokken. Samen werken ze aan de verdere ontwikkeling van zogenaamde thermoplastische onderdelen voor vliegtuigen. Dit materiaal is vijftien procent lichter dan gewone vliegtuigmaterialen waardoor vliegtuigen zuiniger kunnen vliegen.

Nederland heeft qua omvang de zesde luchtvaartindustrie van Europa. Meer dan honderd bedrijven zorgen samen voor een jaarlijkse omzet van 2,3 miljard euro, wat goed is voor 16.000 banen. De kennis en toepassing van lichte materialen kan volgens de sector op termijn nog eens 300 banen en 1,2 miljard euro extra omzet voor de Nederlandse luchtvaartindustrie opleveren.

Persbericht Rijksoverheid

Lucht- en ruimtevaart Nederland

De redactie

Recent Posts

Ommekeer voor Nederlandse industrie op handen

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De…

23 uur ago

Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor de industrie?

Met Prinsjesdag achter de rug ligt er weer een stapel aan nieuwe plannen klaar voor…

1 dag ago

Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar…

1 dag ago

ERP-systeem voor kleine bedrijven in de maakindustrie

ECI Software Solutions, een wereldwijde aanbieder van cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware en -diensten, introduceert Ridder iQ Essentials,…

2 dagen ago

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

2 dagen ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

2 dagen ago