Thyssenkrupp en vakbond IG Metall hebben een overeenkomst bereikt betreft de uitvoering van de nieuwe strategie van het staalbedrijf. De uitvoering van de strategie zal onmiddellijk starten en betrekking hebben op de komende tien jaar. Doel is om technologieleider te worden tegen concurrerende kosten.
Dat maakte het industrieconcern woensdag bekend. Thyssenkrupp heeft extra investeringen gepland om het productienetwerk te optimaliseren en zich te kunnen richten op groeimarkten. Tegelijkertijd worden er kostenreducties doorgevoerd, waaronder het schrappen van drieduizend banen. Hierbij zullen gedwongen ontslagen worden vermeden. Tevens is met de vakbond een ‘corona-crisispakket’ overeengekomen. De overeenkomst is van toepassing op alle Duitse staallocaties van Thyssenkrupp. De CAO zal in werking treden op 1 april 2020, met een looptijd van zes jaar.
De strategie is het antwoord van Thyssenkrupp op de enorme uitdagingen in de staalsector. Naast een sterk afkoelende economie en de coronacrisis wordt staal al vele jaren geconfronteerd met overcapaciteit, zeer volatiele grondstofprijzen en hoge importdruk. Met de uitvoering van deze maatregelen wordt een aanzienlijke en duurzame winstverbetering verwacht, aldus Thyssenkrupp.
Dr. Klaus Keysberg, lid van de raad van bestuur van Thyssenkrupp: ‘We hebben de problemen te lang uitgesteld en hebben de moeilijke beslissingen laten liggen. De afspraken geven ons de ruimte om te manoeuvreren, zodat het staal op de lange termijn concurrerend kan blijven. Een onmiddellijke en uitgebreide herstructurering is daarvoor een absolute voorwaarde.’
Banenreductie
De eerste stap van de implementatie is een vermindering van maximaal tweeduizend banen in de komende drie jaar. Ruwweg nog eens duizend banen moeten worden geschrapt tegen 2026. Het plan is om de geïntegreerde productielocatie in Duisburg te versterken door afzonderlijke eenheden op andere locaties te sluiten. Van de in totaal circa drieduizend arbeidsplaatsen worden er ongeveer duizend geschrapt in de administratie. In het segment van de zware platen worden achthonderd arbeidsplaatsen getroffen. Hier ziet Thyssenkrupp geen ontwikkelingsperspectieven binnen de Groep. Bovendien zullen vanaf 2022 ongeveer 1.200 banen worden geschrapt door de optimalisatie van het productienetwerk.
Oliver Burkhard, directielid van de Raad van Bestuur voor Human Resources en Arbeidszaken van Thyssenkrupp: ‘De reorganisatie daagt ons allemaal uit. Bedrijven en medewerkers. Maar: zulke uitgebreide veranderingen zijn alleen mogelijk met en niet tegen de medewerkers. Samen bewijzen we dat nu weer bij staal. Met een goed evenwicht tussen economische noodzaak en sociale verantwoordelijkheid.’
Extra investeringen
De nieuwe strategie behelst ook extra investeringen van in totaal circa achthonderd miljoen euro over zes jaar, als aanvulling op de reeds geplande jaarlijkse investeringen van circa 570 miljoen euro.
Naast de optimalisering van het productienetwerk moet de productportefeuille systematisch worden afgestemd op de toekomstige markten en de winstgevende staalsoorten. Het gaat hierbij om meerfasestalen en lichtgewicht staalsoorten, maar ook om soorten met een hoge oppervlaktekwaliteit.
Bovendien zal de productie van hoogwaardige, niet-korrelgeoriënteerde elektrische staalsoorten, die essentieel worden voor de elektromobiliteit, worden versterkt. De ontwikkeling en het aanbieden van klimaatneutrale staalproducten zal worden voortgezet.
Corona-crisispakket
Op dit moment leidt de corona-pandemie tot een sterke afname van het aantal afroepacties van klanten en een verslechtering van de ordersituatie. Thyssenkrupp gaat daarom op korte termijn productieaanpassingen doorvoeren in de staalsector. Tegen deze achtergrond zijn thyssenkrupp en IG Metall het ook eens geworden over een onmiddellijk ‘corona-crisispakket’. De onderhandelingspartners zijn overeengekomen dat in de huidige situatie de afzonderlijke maatregelen van de staalstrategie regelmatig zullen worden herzien in de loop van de uitvoering. Daartoe is een gezamenlijke maandelijkse monitoring van de situatie voor de duur van de pandemie overeengekomen om de overeenkomst uit te voeren.
Het onmiddellijke pakket omvat ook de eis voor de activiteiten van thyssenkrupp Steel Europe om de arbeidstijdverkorting te verhogen tot tachtig procent in geval van arbeidstijdverkorting. Bovendien is overeengekomen dat een collectief overeengekomen speciale betaling wordt omgezet in vrije dagen.
Oliver Burkhard: ‘We zullen de komende weken op veel locaties moeten overgaan tot werktijdverkorting. Dit zal in eerste instantie gevolgen hebben voor productiegerelateerde gebieden, maar ook voor de administratie. We kijken allemaal goed naar welke maatregelen zinvol zijn. Ook als we zonder werk komen te zitten, proberen we iedereen aan het werk te houden. Zodat we na de crisis weer op koers kunnen komen.’