Alle hens aan dek in metalenmarkt

De World Steel Association verwacht dat het daadwerkelijke wereldwijde staalverbruik dit jaar met 5,9 procent en volgend jaar met 6 procent zal toenemen. Dat volgt dan op de toch al sterke groei met ruim 13 procent afgelopen jaar.

Staalverbruik 151,8 miljoen

Het staalverbruik zou daarmee volgens de association dit jaar uitkomen op 1.359 miljoen ton. Ondanks die forse toeneming onderstreept de association dat het staalverbruik in de ontwikkelde wereld volgend jaar nog altijd onder het niveau van voor de crisis zal blijven. In de ontwikkelende landen wordt in 2012 echter bijna 40 procent meer staal verbruikt dan in 2007. Die landen zijn volgend jaar goed voor bijna driekwart van het totale staalverbruik in de wereld, terwijl ze voor de crisis nog op ruim 60 procent zaten.


De World Steel Association voorspelt dat het staalverbruik in de EU dit jaar toeneemt met 4,9 procent naar 151,8 miljoen ton. In de belangrijkste economische landen Duitsland en Frankrijk wordt een solide herstel voorzien, met name in de autofabricage en machinebouw. China komt dit jaar uit op een groei van precies 5 procent tot 605 miljoen ton, hoewel de groei nog sterker kan uitvallen.

Tekort aan koper

Gezien de aanhoudend hoge koperprijzen en de voortdurende groei in de vraag proberen de grote producenten wel uit alle macht de productie op te voeren, onder meer door stilgelegde mijnen weer op gang te brengen. De International Copper Study Group (ICSG) houdt echter, gezien de vele onzekere ontwikkelingen in de wereld, wel een slag om de arm. ‘Het wereldwijde tekort op de kopermarkt kan variëren.’

De ICSG voorspelt dat de wereldwijde vraag naar koper dit jaar met iets meer dan 4 procent toeneemt na een groei met bijna 7 procent in 2010. In 2012 trekt de kopermarkt dan weer wat verder aan met een voorspelde groei van 4,3 procent. China neemt van dat kopergebruik ruim een derde voor haar rekening. De productie van koper kan dit jaar toenemen met 3,5 procent en volgend jaar met bijna 5 procent.


De koperprijzen zijn de laatste tijd een eind weggezakt van het record van rond de 10 duizend dollar per ton. Momenteel doet koper op de LME rond de 9.500 dollar per ton. Daarmee is de eerder voorspelde opmars naar een niveau van 12 duizend dollar voorlopig buiten beeld.

 

Ruud Peijs

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

3 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

4 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

4 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

4 dagen ago