Amada toont mogelijkheden ponsen; het hoeft niet altijd een laser te zijn

De fiberlaser is hot in plaatbewerkend Nederland. Toch moet je de ponsmachine niet afschrijven, vindt René Hazenberg, sales manager Nederland bij Amada. De toepassing bepaalt uiteindelijk welke technologie het meest geschikt is. En met moderne ponstechnologie laat Amada zien dat je veel bewerkingen op één machine kunt doen, terwijl de kwaliteit van de ponsmachine in het gangbare dunne plaatmateriaal heel goed is.

‘Met ponsen kun je kleine zettingen aanbrengen, doorbuigingen, markeringen plaatsen, materiaal ‘slitten’, zelfs logo’s vormen. Je kunt met de ponsmachine meer doen dan met de laser alleen’, aldus René Hazenberg. Hij merkt dat in steeds meer plaatverwerkende bedrijven de bottleneck ontstaat na het lasersnijden van de dunne plaat. Dan moeten de verdere bewerkingen worden gedaan, vaak op meerdere machines. Als je die kunt uitvoeren op dezelfde machine die ook de vorm en de gaten snijdt, verkort je de totale doorlooptijd. Op de foto hier naast een onderdeel van verzinkt staal die op ponsmachine in een keer wordt gemaakt, inclusief de zettingen en ook de complexe ronde aan de bovenzijde.

Stand alone of robotcel

Dat kan dan op een stand alone ponsmachine, maar Amada liet tijdens de huisshow in Haan ook een opstelling zien waarbij een robotcel de gereedschappen voor de ponsmachine wisselt. De ponsmachine die in deze cel is geïntegreerd, beschikt over de nieuwe, in de borsteltafel verzonken onderste revolver. Daardoor kunnen de matrijzen het materiaal aan de onderkant niet meer beschadigen. Om het wisselen van de gereedschappen in de onderste revolver te kunnen automatiseren, kiest Amada voor een excentrisch geplaatste revolver. En om een foutloze productie te garanderen, brengt Amada op de ponsgereedschappen een QR-code aan. Aan de hand hiervan controleert de robot bij het wisselen van een gereedschap of het gereedschap op de juiste positie staat, het aantal slagen dat het gemaakt heeft en of het het juiste gereedschap is.

In de Techni-Show special van 6 maart 2014 gaat René Hazenberg dieper in op de mogelijkheden om productiviteit in het plaatwerkbedrijf fors te verbeteren, zonder een laser in te zetten maar door het werk aan de kantbank vanuit een heel andere visie te benaderen.

Amada  Nederland

Franc Coenen

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

1 dag ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago