‘Het leeuwendeel van de machines verkoopt Hembrug in de Duitstalige markt. In Azië pioniert de fabrikant en op de Amerikaanse en Canadese markten lopen de zaken heel aardig’, merkt Huub Balm, internationaal salesmanager van Hembrug op. Dat is met name te danken aan de Mikroturn 300 Base Line, een basismachine die Hembrug met name voor de Noord Amerikaanse en Aziatische markten heeft ontwikkeld.
‘Qua prijs is deze aantrekkelijk. Qua mogelijkheden ben je met name beperkt in het aantal opties wat voor deze markten niet erg is’, legt Ben Venhuis, applicatie-engineer uit. De klant kan wel uit een aantal opties kiezen, maar deze worden niet meer apart geengineerd, waardoor Hembrug deze Base Line sneller kan bouwen en onderdelen groter kan inkopen, wat de prijs sterk drukt. Dit is een heel andere benadering dan die voor de Europese markt wordt gekozen. Hier worden vaak wel klantspecifieke opties verder uitgewerkt.
Komende week toont Hembrug op de AMB een nieuwe toepassing voor de Mikroturn, namelijk het draadsnijden op de harddraaimachine. Na het in en uitwendig harddraaien kan in dezelfde opspanning een draad worden gesneden. Deze toepassing is bijvoorbeeld voor fabrikanten van gereedschapopnamen interessant. Die moeten hun precisie componenten nu op meerdere machines slijpen en als ze al draadslijpen, dan is dat een langzaam proces. De doorlooptijd van zo’n product daalt dus enorm als je deze drie bewerkingen kunt combineren.
Haas Automation laat op de IMTS natuurlijk de nieuwe vijf-asser zien, de UMC 750 , waarvan vorig jaar op de EMO al een eerste prototype van de constructie werd getoond. Nu is de machine leverbaar. Vijf-assig bewerken wordt betaalbaar, want de Amerikaanse fabrikant vraagt er in Amerika 130.000 dollar voor en gaat de machine op de AMB voor 99.995 euro in de markt zetten. Daarmee zetten de Amerikanen de zaak op scherp, want de UMC 750 is een machine voor 5-assig simultaan bewerken.
Meerdere fabrikanten grijpen de Amerikaanse metaalbeurs aan voor het lanceren van nieuwe machines. Okuma toont op de IMTS voor het eerst de MU 10000H, het grootste horizontaal 5-assig bewerkingscentrum dat de fabrikant tot nog toe gebouwd heeft. De machine, voorzien van een palletwisselaar, heeft een pallet van 1 vierkante meter en kan werkstukken aan tot 2.500 kilogram. Ook de kleinste 5-asser van het Japanse merk staat er, de nieuwe Millac-33TU, die vertikaal draaien en frezen combineert. Okuma legt verder sterk de nadruk op de nieuwe versie van het eigen besturingssysteem THINC-OSP P300S. Deze versie is met name ontwikkeld om in te spelen op de trend om multi tasking bewerkingen op de machine te doen.
De Amerikanen gaan eindelijk ook over op automatisering. ‘Nu we geen vakmensen meer vinden die voor tien dollar per uur werkstukken wisselen, neemt de vraag naar automatisering steeds verder toe’, aldus een van de exposanten. Doosan speelt op deze trend in met de DooCell, een compacte robotcel gekoppeld aan zowel een draaimachine (Lynx 220A) als een bewerkingscentrum (DNM 500). De innovatie zit vooral in de software die Doosan heeft ontwikkeld voor het programmeren van de robot. Volgens de machinebouwer kan ook laag geschoold personeel de robot programmeren, omdat het volstaat enkele parameters in te geven waarna de software de rest doet. De DooCell beschikt ook over een zelf-diagnose systeem. In de cel zorgt een Fanuc M10 of M20 robot voor het be- en ontladen van de machine.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…