Na een jaar ervaring met een lasrobot kijkt Marcel de Klein van Andusta tevreden terug op de investering. De robotinstallatie van RobWelding leverde een ergonomische en kwalitatieve verbetering en bespaarde daarnaast twee fte’s. Andusta is producent van stalen binnendeurkozijnen en is gevestigd in Venhorst, Noord-Brabant.
‘Een robot kan dagen achter elkaar doorstampen zonder moe te worden. Hierbij weet de robot de kwaliteit op een constant niveau te houden. Die laskwaliteit is sowieso verbeterd in vergelijking met ons handlassen van voorheen’, licht De Klein toe. ‘We deden dit productiewerk met drie mensen en nu met één operator. De twee personen die “over zijn”, kunnen we nu ergens anders inzetten.’
Oplossing ergonomische problemen
‘Onze productie van nissen, de uitsparingen in muren voor onze schuifdeuren, gaf veel ergonomische problemen. Onze mensen moesten dit frame van anderhalve bij tweeënhalve meter tijdens de productie wel zes keer oppakken en omdraaien. Gemiddeld genomen moesten ze dit tachtig keer per dag doen. Dit was te zwaar, zeker wanneer onze mensen dit een paar weken achtereen moesten doen. Door de vermoeidheid gaf dit ook weer productietechnische problemen. Dit was voor ons de reden om aan een robot te denken.’
Lasrobotspecialist RobWelding ontwikkelde vervolgens een zogenaamde Ready Robotic System (RRS) op maat voor Andusta, evenals een vrij verstelbare parametrische lasmal. ‘We moesten voor Andusta veel maatwerk leveren, omdat zij kozijnen in werkelijk alle soorten en maten produceren. Dit resulteerde in een unieke, vrij verstelbare lasmal. Hiermee kan Andusta per kozijnsoort de hoogte en breedte van de mal aanpassen en instellen’, legt Mario Hakkert, projectleider bij RobWelding, uit.
Voor het bijbehorende lasprogramma ontwikkelde RobWelding speciale lasparameters voor laswerk op dun verzinkt staal, omdat bij kozijnen de verbranding van het staal slechts voor één zijde is toegestaan.