Dit jaar is APEX uit Hapert winnaar geworden van de Laser Innovatieprijs 2014. De finale bestond uit vier kandidaten, IMS, Holga, Rodomach en APEX.
De jury was na het bedrijfsbezoek van Benno Rademaker, innovatie adviseur van de KvK er niet uitgekomen om tot drie finalisten te komen. ‘De genomineerden lagen dicht bij elkaar maar uiteindelijk werd er gekozen voor de innovatieve inzet van lasertechnologie bij Apex dat onder andere een enorme werkgelegenheid heeft opgeleverd en de grote exportmarkt dat hierdoor gegroeid is’, aldus Paul Braakhuis, voorzitter District Oost van de Koninklijke Metaalunie. De lasertechnologie wordt ingezet voor het structureren van rasterwalsen voor de grafische industrie.
Afscheid Paul Hartgers
De prijs is uitgereikt op het Industrial LaserEvent dat voor de zevende keer werd georganiseerd op de Universiteit Twente. Tijdens dat het evenement werd er afscheid genomen van Paul Hartgers (op de foto links), die de voorafgaande jaren de organisatie van het Industrial LaserEvent in handen had. Hij was sinds de oprichting in 2003 de directeur van het Laser Applicatie Centrum, naast zijn werkzaamheden bij PKM.
Het stokje wordt overgedragen aan Ard Hofmeijer van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) zal als operationeel manager het LAC aansturen. Deze integrale samenwerking is voor beiden partijen een voor de hand liggende keuze. Beide partijen zullen elkaar gaan aanvullen om het gebied van lasermateriaal bewerking en automatisering om de metaal industrie in Nederland nog beter te kunnen bedienen.
Additive manufacturing
Dit jaar werd er extra aandacht besteed aan additive manufacturing, ook wel 3D-printen genoemd. Prof. Kruth van de KU Leuven liet in zijn presentatie zien dat er al een aantal bedrijven in België erg zijn gegroeid. De machines en de techniek zijn al in zoverre doorontwikkeld dat ze worden ingezet voor serieproductie. Tijdens de discussie kwam naar voren dat Nederland wat dat betreft achter loopt op België, Duitsland en de VS.