De productie van aluminium gebeurt al sinds 1886 op dezelfde manier. Er wordt heel veel energie bij verbruikt en door de verbranding van koolstof komt veel CO2 vrij. Er is nu een nieuwe manier van smelten ontwikkeld, waarbij in plaats van CO2, zuurstof vrijkomt.
Om een indruk te geven: als alle aluminiumproducenten in Canada op deze technologie over zouden schakelen, is de verlaging van uitstoot vergelijkbaar met die van 1,8 miljoen personenauto’s. De vraag is wel of het een besparing op energiegebied gaat brengen, daar wordt niet over gesproken.
Het bedrijf achter deze nieuwe technologie heet Elysis, een samenwerkingsverband van producent Alcoa, mijnbouwer Rio Tinto en Apple. De verwachting is dat het in 2024 breed uitgezet gaat worden. De naam Apple zorgt natuurlijk voor nieuwswaarde, maar nu wordt de indruk gewekt alsof het initiatief van Apple afkomstig is. Het proces is echter al in 2009 door Alcoa begonnen, Apple haakte pas in 2015 aan. De vraag is nu of dit de aluminiumwereld gaat veranderen, zo wordt het wel gebracht. Ondanks dat aluminium een relatief ‘jong’ metaal is, is er natuurlijk niet echt veel gebeurd in 130 jaar.
Aluminiumbedrijven zullen deze technologie moeten kopen, de vraag is natuurlijk of ze daartoe bereid zijn. Hun klanten vragen natuurlijk wel steeds vaker naar de milieueffecten van hun productie. Het product zelf zal vermoedelijk niet veranderen. Handelaren als MCB verkopen vrijwel alleen legeringen vervaardigd uit primair aluminium, van fabrieken die precies weten waar hun grondstoffen vandaan komen. Op een volledig nieuwe productietechnologie zullen ze niet meteen vanaf dag één overstappen. Maar ze zullen er op zijn minst mee bezig moeten zijn.