Arbeidsinspectie telt minder ongevallen in de houtbranche

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Het onveilig gebruik van machines is een structureel probleem en leidt jaarlijks tot zo’n 35 ongevallen in de houtsector. Om het aantal ongevallen door het onveilig omgaan met machines terug te dringen, starten zes sociale partners in de houtbranche gezamenlijk de campagne ‘Hou ’t veilig’.

Een nieuw rapport van de arbeidsinspectie, dat maandag verscheen, laat zien dat het helpt om aandacht te besteden aan machineveiligheid. De campagne duurt anderhalf jaar en loopt van 26 september 2011 tot en met februari 2013.

Met de pay-off ‘Met jou zou ik wel eens een plankje willen zagen’ brengt de houtbranche het belang van machineveiligheid onder de aandacht op de werkvloer. Stickers, posters, een prijsvraag en de website https://www.houtveilig.nl/ worden ingezet om medewerkers op het belang van machineveiligheid te wijzen.

Beschermkappen

Onveilig gebruik van machines gebeurt vaak om sneller te kunnen werken. Zo worden er regelmatig beschermkappen weggehaald of worden er verkeerde snijgereedschappen gebruikt.

Werknemers en werkgevers krijgen praktische tips & tricks aangereikt, via een nieuwsbrief en vakmedia worden ervaringen uitgewisseld en intermediairs worden ingezet om de campagne extra ruchtbaarheid te geven.

Verbeteringen

Aandacht besteden aan veiliger werken helpt, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van de arbeidsinspectie dat deze week werd uitgebracht. Inspecteurs troffen in 2011 bij meer dan de helft van de eerder bezochte bedrijven structurele verbeteringen aan op de geïnspecteerde onderwerpen.

Bij 55 procent van de bedrijven die in 2009 de Arbowet overtraden, werden opnieuw overtredingen geconstateerd die voor bijna de helft te maken hadden met machineveiligheid. De overtredingen waren minder ernstig dan in 2009.

De campagne Hou ‘t veilig is een initiatief van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houthandelaren (VVNH), de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten (NBvT), de Centrale Bond van Meubelfabrikanten (CBM), de Houtverwerkende industrie (HVI), FNV Meubel & Hout en CNV Vakmensen.