ArcelorMittal snijdt fors in zijn staalproductie

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

ArcelorMittal gaat zijn Europese staalproductie tijdelijk met drie miljoen ton per jaar verminderen. De Luxemburgse staalproducent zegt daartoe gedwongen te worden vanwege de combinatie van een verzwakkende vraag, een toenemende invoer in combinatie met onvoldoende bescherming door de EU-handel, hoge energiekosten en stijgende koolstofkosten.

ArcelorMittal legt daarom zijn staalfabriek in Krakau, Polen stil en vermindert de productie in Asturië, Spanje. Bovendien zal de geplande verhoging van het aantal transporten bij ArcelorMittal Italia tot een jaarlijkse run rate van zes miljoen ton worden vertraagd door de beslissing om de kosten en de kwaliteit van het volume in deze omgeving te optimaliseren. Samen zullen deze maatregelen leiden tot een tijdelijke jaarlijkse productievermindering van ongeveer drie miljoen ton. Dit is toch ongeveer 7,5 procent van ArcelorMittal’s Europese staalproductie van rond de 40 miljoen ton per jaar (cjijfers 2016). 

‘Deze moeilijke beslissing onze Europese primaire staalproductie tijdelijk te verminderen is niet lichtvaardig genomen. We begrijpen de impact die dit heeft op de werknemers en de betreffende regio. We zullen ervoor zorgen dat er sociale maatregelen worden genomen om hen te ondersteunen’, zegt Geert van Poelvoorde, CEO van ArcelorMittal Europe, Vlakke Producten.

Volgens Van Poelvoorde weerspiegelt dit de zwakke vraag naar staal in Europa. ‘Een situatie die nog wordt verergerd door de toegenomen invoer ondanks de maatregelen van de Europese Commissie. De hoge energiekosten en de stijgende koolstofkosten dragen bij tot het moeilijke milieu.’ Het staalconcern doet een oproep aan de EU om verdere maatregelen en zo een verdere toeneming van de invoer als gevolg van de aanhoudende wereldwijde overcapaciteit en de verzwakking van de economie in de buurlanden, waaronder Turkije, te voorkomen. ‘Wij zullen ook blijven pleiten voor een aanpassing van de groene grens om ervoor te zorgen dat de invoer in Europa met dezelfde koolstofkosten wordt geconfronteerd als de producenten in Europa. De staalindustrie in Europa kan een sterke toekomst tegemoet gaan, maar er moeten gelijke concurrentievoorwaarden zijn om te voorkomen dat concurrenten buiten de regio een oneerlijk voordeel genieten.’

Russische staalimport

In Krakau zal de primaire productie (hoogoven en staalfabriek) tijdelijk worden stopgezet. De Poolse staalmarkt is bijzonder zwaar getroffen door de bijna verviervoudiging van de Russische staalimport in 2018 en door een van de hoogste elektriciteitsprijzen in Europa.

In Asturië zal de primaire productie worden verminderd. Ook in Spanje zijn de elektriciteitskosten zeer hoog en de Zuid-Europese markt is getroffen door een ongekende stijging van de invoer van buiten de EU.

Ondanks de invoering van de permanente vrijwaringsmaatregelen van de EU in februari 2019 is de invoer van platte staalproducten in Europa voortdurend en consequent gestegen. De invoer van vlak staal in Europa is momenteel een recordhoogte, met een stijging van de invoer van warmgewalst breedband met 37 procent dit jaar ten opzichte van 2017, op jaarbasis. Bovendien is de prijs van koolstof sinds begin 2018 met ongeveer 230 procent gestegen, waardoor de concurrentiedruk op de Europese staalproducenten nog verder is toegenomen. In het EU-systeem voor de handel in emissierechten (ETS) wordt alleen in Europa geproduceerd staal onderworpen aan een koolstofheffing. ArcelorMittal heeft eerder al gepleit voor de invoering van een aanpassing aan de groene grens, waarbij voor in Europa geïmporteerd staal dezelfde normen voor CO2 gelden als voor in Europa geproduceerd staal in het kader van de ETS.