Categories: Actueel

ASML wil honderden ingenieurs voor technisch onderwijs

Doel van de motie was, vanwege het grote tekort aan technici, een betere samenwerking tussen het onderwijs en vakmensen uit het bedrijfsleven te stimuleren.

 

Volgens Wennink zijn er zo 500 ingenieurs te vinden bij ASML die direct aan de slag zouden willen gaan als docent. In het Techniekpact, dat vorig jaar in samenspraak met het kabinet een update kreeg, zijn ook voornemens verwerkt rond de inzet van technische docenten. De drie partners van het Techniekpact, VSNU, FME en 4TU, hebben zich onder meer gecommitteerd aan ‘inzet van meer docenten uit het bedrijfsleven’. Ook het vorig jaar afgesloten Brainport Tech & Skills Akkoord gaat hier op in. 

 

Pilots draaien

FME is blij met de extra duw van Wennink. Achter de schermen is er dan ook druk overleg tussen FME en de ministeries van onderwijs en Economische Zaken. Volgens Wennink is dat echter nog niet zo makkelijk als het lijkt. ‘Samen met FME en het ministerie van Onderwijs zijn we al met de uitwerking hiervan bezig. We gaan pilots draaien. Maar daarbij lopen we wel aan tegen de regels bij het ministerie: de mensen waar het om gaat hebben bijvoorbeeld geen didactische bevoegdheid, dus dat is lastig. Maar dat moet toch op te lossen zijn als je het samen doet?’ Onderwijsminister Van Engelshoven heeft vorig jaar al laten weten daar ‘welwillend’ tegenover te staan. 

 

Focussen op steun

Ook nu al heeft ASML honderden ‘ambassadeurs’ die op vrijwillige basis steun in het onderwijs verlenen. ‘Ik wil dat structureren’, zegt Wennink. Natuurlijk zou het mooi zijn als dat initiatief zijn bedrijf helpt het tekort aan technisch personeel op te lossen, maar het probleem is breder, zegt hij. ‘Al die innovaties en al die technologie in onze maatschappij zorgen er mede voor dat je een scheiding krijgt in je samenleving, tussen de haves en havenots. Hoor je erbij of niet, doe je mee of val je buiten de boot? En daarom is het zo ongelofelijk belangrijk dat wij ons focussen op steun aan onderwijs. Dat wij samen met overheden nadenken over een hybride onderwijssysteem, waarbij we ervoor zorgen dat onze ingenieurs voor de klas komen te staan.’

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago