Het lijkt vreemd: een staalproducent die samenwerkt met sterrenkundigen. Toch ligt een samenwerking meer voor de hand dan op het eerste gezicht lijkt. ‘Tata Steel is een innovatief, hightech bedrijf’, aldus Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland bij de ondertekening. ‘Wij werken continu aan het ontwikkelen van nieuwe staalsoorten waarmee je bijvoorbeeld auto’s veiliger, maar tegelijk ook lichter en dus zuiniger kunt maken. Tot op moleculair niveau kunnen we het staal unieke eigenschappen meegeven.’
Tata Steel maakt gebruik van hoogwaardige technologie waaronder zogenaamde ‘smart technology’: slimme, nieuwe productietechnologieën die we zelf of in samenwerking met gespecialiseerde bedrijven ontwikkelen.
Tata Steel zoekt naar oplossingen om automatisch zeer kleine (0,01mm) defecten en vervuilingen op te sporen aan de oppervlakten van duizenden vierkante meters staal. De staalplaten rollen in hoge snelheid van de productielijn.
De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) ontwikkelt wetenschappelijke instrumenten die de nachtelijke hemel voortdurend afspeuren op zoek naar zeer kleine veranderingen. Als astronomen een verandering waarnemen, onderzoeken ze die verder met verschillende soorten telescopen. Ze ontrafelen het licht dat van de verandering afkomt. Dit vertelt hen veel over de chemische samenstelling van sterren en planeten. De technieken van de sterrenkundigen zijn ook bruikbaar bij aardse toepassingen. Ze kunnen bijvoorbeeld vervuilingen of defecten opsporen met behulp van de polarisatie van licht.
NOVA en Tata Steel gaan onderzoeken in hoeverre de technieken die de astronomen ontwikkelen ook bij de uitdagingen van Tata Steel uitkomst bieden. Het gaat hierbij niet alleen om de extreem scherpe blik, maar ook om de supersnelle verwerking van grote hoeveelheden gegevens.
Paul Groot, (hoogleraar sterrenkunde aan de Radboud Universiteit en voorzitter van NOVA): ‘Astronomen staan aan de basis van een aantal voor de maatschappij nuttige uitvindingen. Zo komt wifi voort uit de radio-astronomie en digitaliseert het Vaticaan hun bibliotheek met verwerkingstechnieken uit de sterrenkunde. Vandaag komt daar de samenwerking met Tata Steel bij. Onze detectietechnieken gaan hopelijk zorgen voor goede, duurzame producten.’
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…