Atlas Copco ontwikkelt energie-efficiënte Carbon Zero-serie compressoren

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

‘Energie-efficiëntie’ en ‘efficiencyverbetering’ staan voor Atlas Copco al sinds jaar en dag hoog in het vaandel bij de ontwikkeling van nieuwe compressoren, omdat compressoren in veel processen bedrijfskritisch zijn. Anno 2009 lanceert het bedrijf de Carbon Zero-serie compressoren. Watergekoelde, olievrije luchtcompressoren met een geïntegreerde energieterugwinningsunit. Een doorbraak op het gebied van energie-efficiënt werken.

Atlas Copco was in de jaren zeventig, tijdens de eerste oliecrisis, de eerste persluchtleverancier die een energieterugwinningsmodule op de markt bracht. Met deze module kon indertijd, afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse en het type compressor, zo’n 90 tot 100 procent energie worden teruggewonnen in de vorm van water tot 90 graden Celsius. Met de nieuwe Carbon Zero-serie compressoren is het mogelijk om de compressiewarmte in de vorm van water van 90 graden Celsius rechtstreeks door te sturen naar een ander proces. Afhankelijk van het toegepaste model compressor kan op deze wijze jaarlijks al snel zo’n 200 tot 2.000 ton CO2 worden bespaard. Bovendien kan een aanzienlijke besparing gerealiseerd worden op de elektriciteit- of brandstofkosten (variërend van 40.000 tot 500.000 euro).

TÜV-gecertificeerd

Onlangs heeft de onafhankelijke, Duitse keuringsinstantie TÜV na het uitvoeren van een zogeheten typetest de Carbon Zero-serie van Atlas Copco TÜV-gecertificeerd voor ‘net zero energy consumption’. Bij deze typetest is het toegevoerde elektrische vermogen en het, in de vorm van heet water, uitgevoerde vermogen ‘real time’ gemeten. Uit de resultaten van deze test bleek dat onder specifieke ontwerpomstandigheden van 40 graden Celsius en 70 procent relatieve vochtigheid, het toegevoerde elektrische vermogen voor 100 procent kan worden teruggewonnen. Wordt daarentegen gewerkt bij normale omstandigheden van 20 graden Celsius en 60 procent relatieve vochtigheid, dan bedraagt de energieterugwinning zo’n 95 procent.