Attero investeert extra in nascheiding kunststoffen in Wijster

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Attero verhoogt de capaciteit van de nascheiding van kunststoffen op zijn locatie in Wijster. Eind dit jaar zal daar een extra nascheidingsapparatuur worden geplaatst. De uitbreiding van de reeds bestaande capaciteit vergt een investering van enkele miljoenen euro’s.

Algemeen directeur Pierre Vincent van Attero is van mening dat deze scheidingstechniek een geschikt alternatief is waarmee gemeenten hun milieudoelstellingen kunnen halen. ‘Met deze investering verdrievoudigen we het rendement tot 20 kilo per inwoner en leveren we een extra stevige bijdrage aan het milieu.’ Volgens Vincent is Alterro er met de uitbreiding en de bestaande installaties in Groningen en Wijster eind van het jaar helemaal klaar voor om de doelstelling van 20 kilo peer inwoner te halen. Deze 20 kg ligt ruim boven de doelstellingen van de overheid van 6 kilo per inwoner.

Grabbers

Het investeringsbesluit komt snel na de ingebruikname van drie ‘filmgrabbers’ op de drie afvalscheidingslijnen in Wijster. Sinds 22 maart grijpen ‘metalen vingers’ daar een deel van de plastic folies en zakken uit de afvalstroom. Die worden vervolgens tot grote balen plastic geperst en zijn dan voor verdere verwerking beschikbaar.


De geplande uitbreiding omvat de installatie van twee extra filmgrabbers en vier NIR-installaties op een scheidingslijn in Wijster. Die laatste installaties herkennen – door middel van infrarood – plastic frisdrankflesjes, shampooflacons en andere vormvaste kunststofproducten in het afval. Vervolgens blazen kleine ‘luchtpistooltjes’ het materiaal uit het afval en komt het terecht op een aparte transportband.

De infraroodapparatuur (NIR) is van TiTech. Leverancier van de foliescheider is Bollegraaf Recycling Machinery. De capaciteit van de nieuwe installatie in Wijster voor het nascheiden van de kunststoffen uit het huishoudelijk afval is 250.000 ton. ‘Wij verwachten in Wijster 30.000 tot 35.000 ton kunststoffen te kunnen terugwinnen uit het integrale afval.’ Attero heeft veel ervaring met deze methode. Het bedrijf heeft zo’n installatie al sinds medio 2009 op zijn locatie in Groningen in werking.