Nu alles langzaamaan weer opstart moeten bedrijven veel maatregelen nemen om te kunnen draaien in de zogenaamde anderhalvemetersamenleving. Rolan Robotics keek hoe bedrijven automatisering toe kunnen passen om hier gemakkelijker mee om te gaan.
Rolan Robotics is er duidelijk over, dit is hét moment om te automatiseren. Voor nu, maar ook voor na de coronacrisis. Een probleem dat met automatisering kan worden opgelost is de lagere productie door minder aanbod van arbeid.
Personeel kan ziek zijn, medewerkers kunnen uit angst om besmet te zijn thuis blijven en door de nieuwe maatregelen is er sowieso vaak plek voor minder medewerkers op de werkvloer. Hier ziet Rolan Robotics een rol voor robotisering. Robots kunnen gewoon blijven doordraaien wanneer personeel noodgedwongen thuis moet blijven. Automatiseringsprocessen kunnen altijd door blijven lopen, al staat de hele samenleving stil. Bijkomend voordeel is dat een robot geen ziektes kan doorgeven, waardoor medewerkers veilig kunnen samenwerken met een colaboratieve robot.
Afstand houden
Voor personeel onderling is het dankzij automatisering eenvoudiger om afstand te houden, er staan immers minder mensen op de werkvloer. Als de robot opnieuw geprogrammeerd moet worden hoeft maar één persoon dit te doen. Nieuwe materialen toevoegen aan bijvoorbeeld een lasrobot kan door één persoon gedaan worden. Bij het wisselen van personeel is het uiteraard wel
van belang dat de reguliere schoonmaakprocessen gevolgd worden, maar intermenselijk contact kan beperkt blijven.
Ook is het mogelijk om door middel van cobots of robots aan de lopende band extra afstand te houden, waar medewerkers normaal dicht op elkaar staan. Laat het werk van twee mensen bijvoorbeeld doen door middel van een mens en een cobot. Zo wordt er meer ruimte aan de lopende band gecreëerd en kan er aan de norm van anderhalve meter worden voldaan. Hierdoor is er nog steeds de mogelijkheid om op volle capaciteit te draaien, ook in de anderhalvemetersamenleving.