Een grote stroom, veelal engineering gerelateerde vacatures, werd uitgezet. Tegelijkertijd zal er de komende jaren veel technisch personeel uitstromen, wat de krapte op de arbeidsmarkt doet toenemen. Voor AWL was de oplossing voor het vraagstuk snel duidelijk: investeer in jong talent. De traineepool is sindsdien een feit. Het traineeprogramma dat twee tot drie jaar duurt, bestaat uit drie onderdelen. Na een korte inwerkperiode van twee tot zes maanden waarin zij kennis maken met de organisatie, draaien de trainees mee op minimaal twee technische functies. De trainees hebben ruime keuze uit tal van afdelingen waar zij aan de slag kunnen, zoals mechanical engineering, projectmanagement of robotsimulatie engineering. Uiteindelijk zal de trainee doorstromen naar een vaste functie binnen AWL. Tijdens de traineeperiode hebben de trainees een vaste plek in de organisatie, de afdeling talentpool. Vanuit deze afdeling worden zij tijdelijk geplaatst in de afdeling waar ze gaan werken. De afdeling P&O is verantwoordelijk voor de loopbaanbegeleiding van de trainees.
Op dit moment bestaat de trainee-pool uit zes trainees. Allen zijn uitermate gemotiveerd en positief over het programma. Eén van de trainees vertelt: ‘De variatie die het programma biedt spreekt mij aan. Door op diverse afdelingen te werken leer ik ontzettend veel. In 2012 ben ik gestart bij de afdeling Engineering. Deze maand heb ik de overstap gemaakt naar afdeling Besturing. Ik heb veel zin in deze nieuwe uitdaging.’ Verrassend is dat degenen die voorafgaand aan het programma vrij duidelijk waren over de richting die ze wilden inslaan, hier tijdens de traineeship soms anders over gaan denken. Zij zijn vaak enthousiast over afdelingen die hen in eerste instantie wat minder aanspraken.
Met de traineepool snijdt het mes aan twee kanten. Aan de ene kant krijgen trainees de kans om in de breedte ervaring op te doen voordat ze zich binnen een inhoudelijke functie in de diepte ontwikkelen.
Aan de andere kant biedt het AWL een manier om een groep breed inzetbare engineers op te leiden, dat de flexibiliteit van de organisatie ten goede komt. Gerrit Bikker, engineering manager en hoofd van de talentpool vindt het samenspel tussen AWL en de trainee belangrijk. ‘We hebben allebei onze wensen en behoeften. Het is de kunst aansluiting te vinden en gezamenlijk toe te werken naar een lange termijn relatie.’
Met de traineepool is AWL klaar voor de toekomst. De ambitie is om het programma verder uit te bouwen zodat er ieder jaar minimaal tien trainees deelnemen aan het programma. De traineepool is gericht op de gehele AWL-groep maar op dit moment zijn het nog allemaal medewerkers van AWL-Techniek in Harderwijk. De verwachtingen is echter dat de trainees straks de landsgrenzen oversteken naar de AWL vestigingen in China en Tsjechië. Het aannemen van buitenlandse trainees wordt ook niet uitgesloten.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…