AWL-Techniek verlegt zijn grenzen en start afdeling R&D

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Na weer een jaar met een omzetgroei van meer dan 15 procent zal 2013 voor AWL-Techniek in het teken staan van het thema ‘crossing borders’. Hierbij wordt niet alleen aan de landsgrenzen gedacht maar ook aan technologische grenzen, materiaalgrenzen en marktgrenzen. Een nieuw opgerichte afdeling R&D gaat zich meer bezig houden met nieuwe ontwikkelingen en innovaties.

Het afgelopen jaar stond voor AWL-Techniek vooral in het teken van groei. Niet alleen van het aantal orders en de omzet maar ook in het aantal medewerkers en huisvesting. Dit jaar groeide het personeelsbestand tot boven de 250 medewerkers en ook bij de zusterorganisatie MechDes Engineering verdubbelde het aantal medewerkers. Dit heeft er voor gezorgd dat de nieuwbouw die op 30 maart officieel werd geopend nu al helemaal bezet is. Aangezien er op het terrein van AWL weinig aanvullende uitbreidingsmogelijkheden zijn, is er gekeken naar mogelijkheden om de bestaande oppervlakte zo efficiënt mogelijk te benutten. Diverse afdelingen binnen AWL zijn opnieuw ingedeeld volgens het ‘lean’ principe. Hierbij wordt verspilling tot een minimum beperkt.

R&D

2013 zal voor AWL in het teken staan van het thema ‘crossing borders’. Hierbij wordt niet alleen aan de landsgrenzen gedacht maar ook aan technologische grenzen, materiaalgrenzen en marktgrenzen. ‘Door nieuwe of aangepaste technologieën te gebruiken ben je in staat om nieuwe materiaalcombinaties aan elkaar te hechten. Hiermee open je nieuwe markten en bied je bestaande klanten nog meer mogelijkheden om hun productieproces te optimaliseren’, aldus Brand van ‘t Hof, technische directeur van AWL.

Een grote verandering voor 2013 zal te vinden zijn op het gebied van R&D. Binnen AWL is hiervoor een nieuwe afdeling opgericht die zich puur en alleen bezig gaat houden met nieuwe ontwikkelingen en innovaties. Van ‘t Hof geeft aan dat door de klantcontacten het bedrijf weet wat er speelt en waar behoeftes liggen. ‘Hier kunnen we dan adequaat op in springen.’ Ook het hergebruiken van bestaande cellen is een trend die naar verwachting meer aandacht gaat krijgen. Hierbij worden de cellen volledig schoongemaakt en, waar nodig, voorzien van nieuwe mallen en nieuwe lasprogramma’s. Hierdoor zijn de cellen langer inzetbaar. ‘Veel klanten hebben tientallen cellen staan voor grote automotive projecten. Het kan toch niet zo zijn dat als een lijn verandert of uit productie wordt gehaald, de cellen bij het grof vuil worden gezet’, merkt Van ‘t Hof op.

Doorlooptijden

Korte doorlooptijden blijven ook bij AWL een heet hangijzer. Om er voor te zorgen dat machines snel worden afgeleverd, maar toch betrouwbar en van een hoogwaardige kwaliteit zijn, maakt AWL steeds meer gebruik van gestandaardiseerde bouwblokken. Dit zogeheten Configure-to-Order (CTO) proces geeft klanten nog steeds een ‘tailor-made’ machine, waarbij zowel de besturing, de technologie als de cel opgebouwd is uit bestaande componenten.

In het beleidsplan van AWL is voor de middenlange termijn koers gezet op klanten, technologie en kwaliteit. Daarmee kan het Harderwijkse bedrijf voorop blijven lopen in deze hightech markt. ‘2013 wordt ongetwijfeld weer een fantastisch jaar. We hebben een geweldig team, een prachtige productieomgeving en vooruitstrevende klanten. Als we onze focus op het einddoel houden, ben ik er van overtuigd dat we er samen wat moois van kunnen maken’, sluit Van ‘t Hof af.


Lees hier het complete verslag van AWL-techniek