Hiermee wordt het ‘onzichtbare’ gevaar van de laserstraling op een adequate manier bewaakt om verwondingen te voorkomen.
De veiligheid wordt door AWL geborgd met hulp van Control System Specialist Jaco Wajer. Bij de keuze voor de verschillende componenten heeft hij zich gericht op de lasermachinenorm (NEN-EN-ISO 11553-1 ), die vooruit loopt op de nieuwe ‘Manipulatienorm’ (NEN-EN-ISO-14119 ).
Zo maakt AWL in zijn gerobotiseerde laserlasinstallatie gebruik van het veiligheidsdeurslot van Euchner. Dit slot is vanwege zijn eigenschappen en de RFID-veiligheidstechniek niet gevoelig voor manipulatie en mechanische defecten, zoals het afbreken van de tong. De vergrendeling zorgt ervoor dat de laserstraal uitgeschakeld moet zijn, voordat de deur naar de lasruimte geopend kan worden.
Verder maakt AWL gebruik van het ‘SafeMove’ veiligheidssysteem van ABB. Dit systeem zorgt ervoor dat de laserstraal alleen op het product gericht kan worden en dus niet op de wanden of het dak van de lasruimte. De assen van de robot en daarmee het werkgebied en de oriëntatie worden veilig bewaakt. Mocht de laser toch buiten dit beveiligde gebied komen, schakelt het systeem de laser af.
Een ander veiligheidspunt is het gebruik van de veiligheidstechnologie ‘ProfiSafe ‘. In de machines van AWL wordt deze in elke PLC van Siemens geïntegreerd. Het veiligheidsprogramma dat draait in deze F-PLC’s vormt het hart van de veiligheidslogica. Het zorgt ervoor dat, op basis van de veilige ingangen (MGB, noodstopknoppen, SafeMove, etc.), de veilige uitgangen afgeschakeld worden (robot, laser, pneumatiek).
Om de veiligheid te optimaliseren wordt overeenkomstig de NEN-EN-ISO 13849-1, de Performance Level (PL) uitgerekend. Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar, zoals BGIA: Sistema, Pilz: Pascal, Siemens: SafetyTool. AWL maakt gebruik van de Siemens SafetyTool. Hierin worden de gewenste PL-waarden (uit de risicoanalyse), PL- PFHd en B10-waarden (componentgegevens van de toeleveranciers) ingevoerd. De SafetyTool rekent dan de bereikte PL-waarde uit en levert een rapport af, wat in het technisch dossier bewaard wordt.
De Duitse machinebouw-industrie ondervindt stevige tegenwind. In het derde kwartaal van 2024 daalde het aantal…
De kalendergecorrigeerde productie van de Nederlandse industrie was in september 3,3 procent lager dan in…
Technologische innovaties in hightech en precisietechnologie worden steeds complexer, waardoor internationale samenwerking essentieel is. Op…
Hitma heeft een samenwerking opgezet met het Zwitserse Distran, specialist in draagbare ultrasone lekdetectieapparatuur. Deze…
Holland High Tech en Regieorgaan SIA lanceren 'MKB Call Hightech 2024', gericht op innovatieve projecten…
Circulaire scheepsbouw, zero uitstoot in de scheepvaart of over goede data beschikken? De maritieme maaksector…