Balans na eén jaar Aanbestedingswet

Dat schrijft Joost Fijneman, manager van het Aanbestedingsinstituut van Bouwend Nederland. Op 1 april 2013 werd de nieuwe Aanbestedingswet van kracht. In deze wet werden nieuwe, eenduidige regels omtrent aanbestedingen geïntroduceerd die moesten zorgen voor eerlijkere en transparantere aanbestedingen. De Stichting Aanbestedingsinstituut Bouw en Infra van brancheorganisatie Bouwend Nederland presenteert harde cijfers over de ervaringen met één jaar Aanbestedingswet en Gids Proportionaliteit voor de bouw en infrasector. De cijfers zijn gebaseerd op een analyse van alle openbaar aangekondigde werken.

Bouwend Nederland ziet drie trendbreuken. Ten eerste de verschuiving van openbaar naar onderhands. Het aantal openbaar aangekondigde aanbestedingen halveerde, van ruim drieduizend in 2009 naar minder dan vijftienhonderd vorig jaar. De grenzen voor onderhands aanbesteden zijn vooral bij de decentrale overheden flink verhoogd onder invloed van de Gids Proportionaliteit. Dit zorgt voor minder inschrijvers en een efficiënter en goedkoper aanbestedingsproces. Daar komt bij dat kwaliteit gemakkelijker beloond kan worden door goed presterende partijen bij een volgende onderhandse procedure weer uit te nodigen.

Ten tweede is kwaliteit als gunningcriterium eindelijk gemeengoed. Het aantal EMVI-aanbestedingen, oftewel gunningen op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding, explodeerde. Het percentage aanbestedingen met dit criterium nam toe van ongeveer 20 procent in 2012 naar ruim 70 procent vorig jaar. Dit heeft alles te maken met het uitgangspunt ‘EMVI, tenzij…’, dat een wettelijke basis heeft gekregen. Het gebruik van EMVI als gunningcriterium is volgens Bouwend Nederland een voorwaarde voor een gezonde marktwerking: eentje waarbij prijsduiken niet beloond wordt en waarbij vechtcontracten tot het verleden behoren.

Tot slot ziet Bouwend Nederland een sterke verbetering van de kwaliteit van aanbestedingscriteria. De toepassing van de Gids Proportionaliteit zorgt voor eenduidige, reële eisen en selectiecriteria. Zo schrijft de Gids Proportionaliteit voor dat per kerncompetentie nog maar één referentie is toegestaan. Slechts in 8 procent van de gevallen wordt van deze regel afgeweken. Ook dat is een sterke verbetering ten opzichte van de voorgaande jaren.

De redactie

Recent Posts

Afzetprijzen machine-industrie tegen de trend in omhoog

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in september gemiddeld 2,0 procent lager dan in…

16 uur ago

Tool voor identificatie kankerverwekkende stoffen op de werkvloer

Kankerverwekkende stoffen komen in vrijwel elke werksituatie voor. Via de vernieuwde website van de Roadmap…

16 uur ago

Geen ‘cyber’? Dan geen CE!

Voor wie vorig jaar het Safety Event heeft gemist en de waarschuwing van Ruud Welschen van Siemens,…

16 uur ago

Problemen in de toeleveringsketen houden aan

Hoge energiekosten, dalende economische prognoses en de moeilijke situatie op de wereldmarkt hebben het discours…

2 dagen ago

Zesdaagse werkweek antwoord op arbeidsmarktkrapte?

In een tijd waarin vakbonden als FNV en CNV pleiten voor een vierdaagse werkweek, met…

2 dagen ago

Kiekens gaat stofafzuigsysteem leveren aan Airbus

Kiekens, specialist in industriële stofafzuiging en luchtfiltratie, breidt zijn bestaande leveringsovereenkomst met Airbus, een van…

2 dagen ago