Eind vorige week meldde het bouwbedrijf uit Nieuwegein dat het de publicatie van de jaarcijfers over 2014 voor de tweede keer moest uitstellen. Het bedrijf wilde de cijfers oorspronkelijk op vrijdag 27 maart presenteren maar ook die datum werd niet gehaald. De accountant weigerde de resultaten van het A-15 project goed te keuren. Marktanalisten beschouwen het herhaalde uitstel als een veeg teken. Naar verluidt proberen de drie betrokken banken – Rabobank, ING en Royal Bank of Scotland – onderdelen van Ballast Nedam te verkopen voordat de curator aan de deur klopt. Als de bouwer omvalt, pakt de schade voor de banken – die meer dan tientallen miljoenen aan kredieten en garanties hebben uitstaan – veel hoger uit, mede doordat lopende projecten dan vertraging ondervinden omdat er drieduizend man op straat komen te staan.
Condoleanceberichten
De gesprekken over een overname verlopen uiterst stroef. De meest voor de hand liggende kopers, grote bouwconcerns als BAM en Heijmans, hebben te weinig kapitaal beschikbaar. Sterker nog, nadat de condoleanceberichten zijn verstuurd, zouden zij een gat in de lucht springen omdat een bankroet meer ruimte schept op hun markt waar de marges door de moordende concurrentie al jaren onder druk staan. Ballast Nedam zelf heeft al sinds 2011 geen zwarte cijfers meer kunnen schrijven. De onderhandelingen worden nog verder gecompliceerd door de open wond die de A15 in de boekhouding trekt. De in 2010 aangenomen klus om deze 37 kilometer lange Rotterdamse verkeersader te verbreden, is ontaardt in een horrorproject. Als gevolg van onvoorziene kostenoverschrijdingen heeft het aannemersconsortium waar Ballast Nedam deel van uitmaakt er al minstens honderd miljoen euro op toegelegd. De exacte verliescijfers zijn nog altijd niet bekend.
Schadeclaim Rijkswaterstaat
Hoewel de bouwer heeft getekend voor het dragen van veertig procent van de risico’s, probeert zij een deel van de verantwoordelijkheid af te wentelen op opdrachtgever Rijkswaterstaat waar een forse schadeclaim is neergelegd. Over deze claim loopt een arbitrageprocedure die mogelijk nog wordt gevolgd door een gang naar de civiele rechter. Banken lijken niet bereid te wachten op de uitkomst van dit proces.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…