Basismetaalindustrie onderzoekt hergebruik schroot in eigen land

‘Om de keten (red.: staal-schroot-hergebruik) voor dit deel te kunnen sluiten, willen we weten wat de technische, logistieke, financiële barrières zijn en wat het economisch oplevert voor de klant en de (om)smelter. Met dit onderzoek brengen we dit in kaart. Aan het onderzoek zal de basismetaalindustrie zelf deelnemen, maar ook de gebruikers zoals de gieterijen, verspaners, plaatbewerkers en de metaalrecycling industrie’, vertelt Frank Buijs, directeur De Verenigde Nederlandse Metallurgische Industrie (VNMI).

Voor wat betreft die laatste groep zegt Buijs nauwe contacten te hebben gehad met de Metaal Recycling Federatie MRF. ‘De metaalrecyclingbedrijven werken met steeds waardevollere materialen. Haar functie in de sortering en verhandeling van schroot is alleen al daarom steeds belangrijker aan het worden. Dit project moet juist een impuls zijn voor de versterking van de samenwerking.’

Energiebesapring

Metaalschroot, nu nog massaal geëxporteerd, wordt steeds waardevoller. De basismetaalindustrie en haar afnemers pakken kansen op om metaalschroot rechtstreeks in Nederland te verwerken. Het levert financieel voordeel op voor de Nederlandse metaalverwerkende industrie. De initiatiefnemers verwachten dat met hun plannen een milieuwinst van 30 procent energiebesparing in het verschiet ligt.

Uiteindelijk moet het project resulteren in een nieuw business model dat enerzijds voordelen biedt voor de continuïteit en rentabiliteit van de Nederlandse metaal(verwerkende)industrie en anderzijds tot energiewinst in de keten leidt.

Frank Buijs, directeur van de Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie (VNMI) is blij met het initiatief. ‘De basismetaalbedrijven in Nederland én hun afnemers hebben veel te winnen bij een rechtstreekse (terug-)levering van fabrieksnieuws metaalschroot van afnemers naar VNMI lidbedrijven.’

Routekaart 2030

Dit project vormt een vervolg op een vorig jaar ingezette studie. In 2011 vroegen de VNMI en de Algemene Vereniging van Nederlandse Gieterijen (AVNeG) aan adviesbureau Casteller om voor de staalindustrie de energie- en materiaalbesparingen door schrootinzet te onderzoeken . De studies zijn onderdeel van de Routekaart 2030, die voortkomt uit de meerjarenafspraken energie-efficiency (MJA3 en MEE) tussen overheid en bedrijfsleven.
In de ijzer- en staalproductie gaat jaarlijks een kleine 4.000 kiloton schroot om, dat via diverse (om)wegen terugvloeit naar producenten in binnen- en vooral buitenland. In tegenstelling tot aluminiumproducenten verliezen de Nederlandse staalproducenten al snel het zicht op de stromen. ‘Deels verklaarbaar door prijsverschillen’, aldus Evelyn Overduin, van adviesbureau Casteller.
‘Staal is zo’n vijf keer goedkoper dan aluminium, waardoor recycling minder interessant lijkt. Toch zijn er goede redenen én kansen om hoogwaardig schroot direct terug te leveren aan de basismetaalproducenten. Dit kan door in ketensamenwerking stromen beter te sorteren. Staal en ijzer zijn, in tegenstelling tot aluminium, door hun magnetische eigenschap makkelijk te scheiden van ander materiaal.’

Agentschap NL

In Nederland hebben de overheid en het bedrijfsleven afspraken gemaakt over het effectief en efficiënt inzetten van energie. Die afspraken zijn vastgelegd in meerjarenafspraken energie-efficiency (MJA3 en MEE) en richten zich vooral op energie-intensieve sectoren (circa 1.200 bedrijven). Het resultaat: de energie-efficiency verbeterde sinds 1992 jaarlijks gemiddeld met twee procent. Het MJA-programma ondersteunt daarbij. Wie deelneemt aan de meerjarenafspraken, kan gerichte hulp ontvangen. Het MJA-programma wordt uitgevoerd door Agentschap NL, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken.

Zie voor meer informatie www.agentschapnl.nl/mja

Over VNMI

De Verenigde Nederlandse Metallurgische Industrie (VNMI) vertegenwoordigt de Nederlandse metallurgische industrie, bestaande uit bedrijven die metalen (staal, ijzer, aluminium, zink, tin, koper en lood) in primaire of secundaire vorm produceren en bedrijven die de eerste bewerking van deze metalen uitvoeren. De bedrijven in de metallurgische industrie vertegenwoordigen in Nederland circa 50.000 voltijdsbanen (direct/indirect) en EUR 6 miljard exportwaarde (Nyfer). Leden zijn o.a. Nyrstar, Aluminium Delfzijl en Sapa.

Zie voor meer informatie www.vnmi.nl.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

23 uur ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

1 dag ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

1 dag ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

1 dag ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

1 dag ago