Lithium Werks wilde samen met de Universiteit Twente op de voormalige vliegbasis Twente een wereldwijde R&D-campus gaan vestigen voor het ontwikkelen van nieuwe concepten voor energieopslag en mobiliteit. Met de splitsing van Lithium Werks is het de vraag of dit plan nog doorgaat. Oost NL, een samenwerking van de Universiteit Twente, de provincie Overijssel, de Regio Twente en de gemeente Enschede verstrekte vorig jaar een lening van 7,5 miljoen euro voor onderzoek naar de plannen aan Lithium Werks. OostNL is inmiddesl in gesprek met LIthium Werks over dit toegekende bedrag.
17 hectare was er gereserveerd voor de R&D-campus en binnen vijf jaar zou er plek zijn voor 2.000 arbeidsplaatsen. Dat is nu heel onzeker. Oost NL schrijft in een persbericht dat door deze ontwikkelingen het ambitieniveau van de R&D-campus op Technology Base opnieuw moet worden bepaald. Samen met de provincie Overijssel, Universiteit Twente, de Regio Twente en de gemeente Enschede blijft Oost NL zich inzetten voor het thema energy storage en de campusontwikkeling.
Koolen Industries, marketing communicatiemanager Marloes Eshuis zegt desgevraagd: ‘De plannen voor een campus zijn er nog steeds. Die campus moet er komen. Voordat we vorig jaar besloten tot de R&D-campus hadden zich meerdere bedrijven gemeld om mee te doen. Dat hebben we toen afgewimpeld. Nu in feite het oude plan van tafel is, gaan we opnieuw bekijken of zij alsnog kunnen aansluiten bij nieuwe plannen’, aldus Eshuis. Welke bedrijven dat zijn wil ze niet zeggen.
Onder de holding Koolen Industries hangt nu een bv en dat is Super-B Lithium Power in Hengelo, producent van vooral lithium ijzerfosfaat-accu’s, met ongeveer 60 mensen in dienst. En dat blijft zo. De leiding zal worden gevoerd door Koolen. Hij neemt daarbij de plek in van Henk Kleef, die zich nu gaat bezig houden met sales, wat hij voor zijn directeurschap ook al deed bij Super B.
Lithium Werks, met drie kleinere batterijfaciliteiten in China is van plan om meerdere gigafabrieken te bouwen voor de productie van batterijcellen en systemen voor lithium-ionbatterijen voor energieopslag en smart grids, alsook voor grote transportmiddelen en industriële toepassingen.
Kees Koolen kan zich nu focussen op Super B en de verdere ontwikkeling van een apart batterijbedrijf. Er zijn plannen voor uitbreiding op het gebied van energie-opslagsystemen en smart energy. Koolen blijft aandeelhouder en aanhanger van Lithium Werks en de twee bedrijven zullen ook in de toekomst nauw blijven samenwerken.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…