Joric Witlox, voorzitter van BBN (Brandveilig Bouwen Nederland) gaat met wat hij noemt ‘BBN (Boerenverstand Bewustwording Nederland)’ de handschoen oppakken om intensiever en met alle betrokken partijen te werken aan brandveiligheid.
Witlox deed zijn oproep tijdens het BBN-congres ‘praktijk van brandveiligheid’ dat vorige maand in Wageningen plaatsvond. Zeker bij de discussie zijn vragen aan de orde geweest als: Hoe kan het nu dat iedereen het wel weet, maar niet doet en is bewustwording van deze feitelijke misstand voor brandveiligheid niet hard nodig?
Brandrisico
‘Een brand dat overkomt mij of ons toch niet? In die ontkenning van het brandrisico leven velen van ons en zeker ook gebouweigenaren’, stelde Marianne Straks, als facilitair directeur van Cordaan en verantwoordelijk voor rond de honderd gebouwen van deze zorginstelling. ‘Begin dit jaar ging een kamer in één van onze zorginstellingen in de brand. Mede doordat de bouwkundige brandveilligheid goed was aangepakt en door alert en getraind personeel zijn de gevolgen van deze brand relatief beperkt gebleven’, sprak zij uit ervaring.
Tekortkomingen
Carolien Boot (Adviesburo Nieman), Jacques Mertens (Adviesbureau Peutz) en Caroline van der Wiel gingen tijdens het congres verschillende keren in op de tekortkomingen in de bouwkundige brandveiligheid. Ondanks jarenlange waarschuwingen van Brandweer en BBN worden nog steeds veel tekortkomingen geconstateerd.
Bouwheer
Controle speelt een belangrijke rol in de bewustwording gaf Peter van Veen (ministerie van Binnenlandse Zaken) aan tijdens het congres. ‘De traditionele Bouwheer is wegbezuinigd, maar men zou eens de kosten in kaart moeten brengen die het gebrek aan regie met zich meebrengt. De opdrachtgever kan meer afstemming zelf in gang zetten en heeft een zorgplicht die verder gaat dan het minimale Bouwbesluit-niveau. In ieder geval is regie en controle op de bouwplaats een cruciaal gegeven om tot meer brandveiligheid te komen’, concludeerde hij.