Een overname biedt mogelijkheden voor betere toegang tot klanten, vakmensen, bezetting van machinepark, omzetspreiding. Dit zijn strategische keuzes die maatwerk vereisen. Maar hoe benader je een overnamekandidaat? Wie bemiddelt daar in? Hoe ziet een overname er uit qua contracten, prijs en financiering? Ook voor ondernemers die overwegen om hun bedrijf te verkopen is het goed zich vroegtijdig hier mee bezig te houden: Het gaat toch om een stukje levenswerk. Welke overnameprijs is reëel. Zijn er verplichtingen na de overdracht. Wanneer is een ‘geïnteresseerde koper’ ook echt een passende opvolger. Dit zijn enkele vragen die op de ondernemer afkomen.
Om het hele proces voor koper en verkoper inzichtelijker te maken, heeft Overname-Experts een overnametraject in tien stappen opgesteld. Overname-Experts is een samenwerking van negen zelfstandig werkende bedrijfsovernamespecialisten. Deze bedrijfsovernamespecialisten begeleiden ondernemers bij het kopen en verkopen van hun bedrijven. Zij zijn verspreid over Nederland gevestigd, en zijn allen aangesloten bij de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (de BOBB). De tien stappen zijn, waardebepaling en vaststelling prijsniveau; Discrete benadering van partijen; geheimhoudingsverklaring; vervolggesprekken. Kan koper het aan, operationeel en financieel? Welke motieven spelen?; onderhandelingen over prijs en voorwaarden; basisafspraken eenduidig vastleggen in Intentie Overeenkomst; koper doet boekenonderzoek en concrete financieringsaanvraag; op basis van boekenonderzoek en financiering worden de definitieve contracten opgesteld; daadwerkelijke juridische overdracht en betaling en na overdracht: meewerkperiode, earn-out voorwaarden.
Normaliter volgen elk van deze stappen elkaar op, als zijnde bouwstenen. Als deze stenen goed gelegd zijn, wordt de slagingskans naarmate het proces vordert ook steeds groter. Dit is echter een algemeen voorbeeld. Uiteraard zijn er ook situaties denkbaar waarin een aantal stappen versneld doorlopen kunnen worden. Bijvoorbeeld als koper en verkoper elkaar reeds kennen.
Omdat een bedrijfsovername voor de meeste ondernemers geen dagelijkse bezigheid is, is het zinvol een ervaren adviseur in te schakelen voor wie dit proces wèl dagelijks werk is. Die weet welke prijs en voorwaarden realistisch zijn en wat er schriftelijk vastgelegd moet worden. Een goede overnameadviseur is thuis is in elk van bovengenoemde tien stappen. Niet op onderdelen maar in het hele traject. Geen dubbel werk en geen plotselinge leemtes tussen de bouwstenen. Kortom: één aanspreekpunt met alle voordelen van dien. Immers, uw eigen werk en onderneming gaan ondertussen ook gewoon door.
Hoge energiekosten, dalende economische prognoses en de moeilijke situatie op de wereldmarkt hebben het discours…
In een tijd waarin vakbonden als FNV en CNV pleiten voor een vierdaagse werkweek, met…
Kiekens, specialist in industriële stofafzuiging en luchtfiltratie, breidt zijn bestaande leveringsovereenkomst met Airbus, een van…
De Duitse machinebouwer Schröder Group neemt de verkoop en service voor de Nederlandse markt in…
Technologieontwikkelaar en -producent Demcon heeft het Enschedese Eluxis, specialist in kennismanagement voor de technische sector,…
Na 32 jaar dragen Tim en Marjanne Loedeman hun bedrijf TM Induction Heating over aan…