Belgisch metaalbedrijf ziet opdrachten uit defensiesector sterk stijgen

Foto van: Jerom Rozendaal
Geschreven door Jerom Rozendaal

Sinds een jaar is de orderintake bij het Belgische metaalbedrijf STI uit Herstal, dat levert aan de defensie-industrie, sterk gestegen. Extra infrastructuur, nieuwe machines, waaronder een DMG Mori freesmachine met automatisering moeten de capaciteit vergroten en een verdubbeling van de omzet mogelijk maken. Zo werd duidelijk tijdens de vakbeurs Machineering in Brussel.

Arnaud en Claude Goffinet op de beursstand. (Foto: Jerom Rozendaal)

‘Het voorbije jaar is de orderintake bij ons sterk gestegen’, vertelt Claude Goffinet, eigenaar van metaalbedrijf STI. Het metaalbedrijf dat vanaf 2006 gevestigd is in Herstal nabij Luik en dertig mensen in dienst heeft, specialiseert zich vooral in de productie van onderdelen en halffabricaten voor de defensie-industrie.

Het is een van de weinige sectoren in de metaalindustrie die profiteert van de geopolitieke spanningen en de oorlog in Oekraïne. Vraag & Aanbod sprak de Waalse ondernemer op de metaalvakbeurs Machineering in Brussel waar hij vlak bij de ingang een stand deelde met collega-maakbedrijven PTS en MEBF.

Belgian Weapons Machining

Samen maken deze drie maakbedrijven, allen uit de omgeving van Luik, onderdeel uit van de Belgian Weapons Machining (BWM). Met deze overkoepelende organisatie, die recent werd opgericht in reactie op de oplopende militariseringsdrang in Europa, bieden ze een totaalaanbod op het gebied van metaalbewerking aan voor Belgische en buitenlandse wapenfabrikanten en andere spelers in de defensiesector.

Foto: Jerom Rozendaal

Voor de stand in Brussel staat een machinegeweer tentoongesteld. ‘Het onderstel en nog andere stukken zijn door ons gemaakt’, vertelt Goffinet. Met de geplande miljardenuitgaven aan defensie door België en Europa lijkt de toekomst van zijn metaalbedrijf, waar inmiddels ook zijn zoon actief is, gewaarborgd.

Klanten van STI, waaronder de vuurwapenproducent FN-Browning, Thalès, MBDA en John Cockerill, ontvingen het afgelopen jaar grote orders uit binnen- en buitenland. FN Herstal, dat volledig in handen is van het Waalse gewest, ontving in november 2023 bijvoorbeeld een order van het Belgische leger van 1,7 miljard euro voor de productie van wapens en munitie.

Nieuwe DMG Mori freesbank

Om aan de plotselinge explosie in opdrachten te kunnen voldoen, zoekt STI extra personeel en investeert het twee miljoen euro in extra machines en automatisering van het productieproces. Een deel van het geld ging naar een DMU 60 eVo Linear van DMG MORI met een automatisch beladingssysteem WH3 ook van DMG MORI. ‘Bijna ons volledige machinepark bestaat uit DMG Mori’s’, zegt Goffinet.

De Waalse ondernemer startte twintig jaar geleden ook een metaalbedrijf in Brazilië. Ook de Zuid-Amerikaanse fabriek wordt ingezet voor de productie van onderdelen voor de wapenindustrie. ‘Hier is automatisering minder noodzaak, omdat de loonkosten lager liggen’, vertelt de Belgische ondernemer.

Defensie en luchtvaart zijn uitzonderingen

Op de beurs bevestigen machinebouwers dat metaalbedrijven die actief zijn in de defensiesector goede zaken doen. ‘De defensie-industrie en de luchtvaartindustrie zijn twee van de sectoren in de metaalindustrie die zich onttrekken aan de algemene teneur’, aldus Miquel Van Bellinghen van DMG Mori, die ons op de beurs introduceert aan Claude Goffinet.

Sinds september vorig jaar ziet de DMG Mori de verkoop van machines stagneren, hoewel er nog wel nieuwe orders geplaatst worden. ‘Je merkt toch wel wat afwachtendheid door de geopolitieke spanningen’, aldus Van Bellinghen, die aangeeft dat dit bijvoorbeeld geldt voor de automotive, voedingsindustrie, matrijzenbouw en de bouw.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *