Belgische Abiss toont laatste digitaliseringstrends en maakt oversteek naar Nederland

Foto van: Jerom Rozendaal
Geschreven door Jerom Rozendaal

De Abiss Summit, die plaatsvindt op 3 oktober in Kortrijk Xpo, is op enkele jaren tijd uitgegroeid tot een gevestigde waarde voor maakbedrijven met digitaliseringsdrang. Het succes van het Vlaamse netwerkevent vertaalt zich ook naar de oversteek naar Nederland. Ook hier ziet beursorganisatie Industrialfairs veel potentieel voor het netwerkevent dat de laatste trends op het gebied van industriële digitalisering toont.

‘In het najaar van 2025 vindt Abiss Nederland plaats’, vertelt Karl D’Haveloose van Industrialfairs, organisator van technologiebeurzen in België zoals Machineering en Indumation.be. Meer details over het waar en hoe van de Nederlandse versie van het Belgische netwerkevent volgen de komende weken, maar ook hier zal digitalisering van de industrie centraal staan.

Geschiedenis

De oversteek naar Nederland is het laatste hoofdstuk in de jonge geschiedenis van Abiss. Het eendaagse netwerkevent vond in 2016 voor het eerst plaatst met 32 technologiepartners, 260 deelnemers en enkele high-end keynotes omtrent industriële digitalisering, industry 4.0 en IoT.

Het concept bleek een schot in de roos dat resulteerde in jaarlijks groeiende edities qua bezoekers en technologiepartners. Vorig jaar trok het event 1248 fysieke én digitale bezoekers en stonden er 90 technologiepartners op de beurs. Ook dit jaar wordt er afgetopt op +/-1.300 bezoekers gezien het gerichte bezoekersprofiel & de inbegrepen catering. De beursvloer zelf is een maand op voorhand nagenoeg uitverkocht.

Crème de la crème

‘Dat zijn misschien voor een buitenstaander geen ronkende cijfers, maar de standhouders vertegenwoordigen het crème de la crème van aanbieders van digitaliseringsoplossingen, van aanbieders van software, ontwikkelaars en integratoren’, aldus Sven Mollie, bij Industrialfairs verantwoordelijk voor het event.

Naast de standhouders is er een uitgebreid randprogramma voorzien met expert classes in de drie thema’s: industry of things, intelligence of things en security of things. Een van de sprekers is bijvoorbeeld Johan Sinaeve van machinebouwer Dewilde Engineering uit Ieper. Sinaeve zal vertellen over de opmars van het Digital Twin-concept binnen het maakbedrijf.

Machinebouw en metaalbewerking

De beursorganisatie richt zich op een brede waaier aan sectoren, maar machinebouw en metaalbewerking is traditioneel sterk vertegenwoordigd. De regio Kortrijk, in West-Vlaanderen, is dan ook het hart van de Belgische maakindustrie. ‘Juist in deze sector, die vaak bestaat uit MKB-bedrijven, loopt de mate van digitalering en ook automatisering achterop. Bij deze ondernemingen heerst een soort van koudwatervrees’, aldus D’Haveloose.  

Alhoewel er in de media de voorbije weken veel artikelen verschenen over maakbedrijven die het moeilijk hebben en zelfs failliet gingen (bijvoorbeeld busbouwer Van Hool en mogelijks ook Audo, red.), ziet D’Haveloose de toekomst van de maakindustrie wel degelijk rooskleurig in. ‘Momenteel maken we een transitie door in West-Europa waarbij de mate van digitalisering, automatisering en ook enginering van craddle tot craddle het succes bepalen. Sommige oude spelers kunnen in deze transitie ten onder gaan, terwijl nieuwe spelers opstaan.’

Instructies

Een van deze nieuwe spelers is Manual.to uit Gent. Het bedrijf, dat tot de standhouders behoort op Abiss, specialiseert zich in de productie van stap-voor-stap instructies met video, foto’s en tekst. Deze digitale tool maakt het voor maakbedrijven mogelijk om minder geschoolde arbeiders in te schakelen voor ingewikkelde taken.

Een gebrek aan geschoold personeel, een vergrijzingsgolf en hoge loonkosten maken automatisering en digitaliseringen tot een absolute noodzaak“, benadrukt Sven Mollie. Dit is volgens hem mede de verklaring van het succes van Abiss. ‘Behalve de moeilijke zoektocht naar personeel wordt automatisering ook steeds meer van bovenaf opgelegd. Grote bedrijven zoals ASML en voedingsbedrijven verlangen dat je qua digitalisering compatibel bent met hun werkwijze en systemen’, vult D’Haveloose aan.

Partners vinden

De organisatoren benadrukken tot besluit dat het aanbod op Abiss niet alleen is weggelegd voor maakbedrijven die hoog staan op de ladder van digitalisatie en automatisatie. ‘Bezoekers zijn enerzijds bedrijven die op gebied van digitalisatie voorop lopen en hun situatie willen benchmarken. Andere bezoekers staan nog maar aan het begin van hun digitaliseringstraject en willen op Abiss de partners vinden om deze stappen te zetten.’

Met de oversteek van Abiss naar Nederland illustreert Industrialfairs niet alleen de digitaliseringsdrang van maakbedrijven. Ook geeft de organisatie hiermee blijk van haar geloof in de kracht van fysieke interactie. ‘Digitaliseren zit in de lift. Het aantal leveranciers van software, apps en diensten neemt exponentieel toe. Voor de betrokken teams uit het doelpubliek wordt het steeds moeilijker om de knoop door te hakken en de juiste keuzes te maken. Reden te meer om face to face contacten te leggen met bedrijven die de bezoeker kunnen overtuigen dat ze deze expertise in huis hebben en bijgevolg het vertrouwen van de klant verdienen’, besluit D’Haveloose.

ABISS 2024 – 3 oktober – Kortrijk Xpo

Meer info omtrent programma & sprekers: https://www.abissummit.be/nl/event-classes/expert-classes/
Gratis registreren via Vraag & Aanbod:  https://abiss24code.registration.xpogroup.com/invitation/customer/ABI504

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *