Beltech en Trento ontwikkelen oplossing voor manloos beladen stansdelen met robot

Een probleem bij stansdelen die in bijvoorbeeld een bewerkingscentrum nog verder bewerkt moeten worden, is dat ze doorgaans ad random in een stalen bak worden aangeleverd. Ze liggen op elkaar, naast elkaar, gedraaid en noem maar op; in ieder geval zodanig willekeurig dat er geen vast herkennispatroon is voor de robot. Door nu eerst met een 3D laser het deel te scannen en die contour te vergelijken met hoe het deel er moet uitzien, weet het visionsysteem hoe het deel ligt en hoe de robotgrijper het moet pakken en zodanig draaien dat het goed in bijvoorbeeld de spanmal van de machine kan worden geplaatst.

‘De software controleert ook of de robotgrijper tijdens het vastpakken niet de opslagkist gaat raken. Dan wordt een ander deel gepakt’, legt Leon Bemelmans van Beltech uit. De robot kan het stansdeel in de mal plaatsen met een positienauwkeurigheid van plus of min anderhalve millimeter, voldoende voor het gebruik van spanmallen.

Besparing manuele arbeid

Het systeem is zo in staat om een krat met stansdelen manloos uit te nemen, in de spanmal te plaatsen en daar ook weer uit te nemen en eventueel in een andere machine of weer in een krat terug te leggen. Doordat de delen volledig willekeurig in zo’n krat worden gegooid, lukt het niet alle delen uit te nemen.

Bemelmans: ‘Er zijn ook stukken die bijvoorbeeld rechtop tegen de rand staan. Die kunnen we nooit scannen.’ Hij schat dat uiteindelijk zo’n 5 procent van de delen niet herkend kan worden door het visionsysteem. Dat hoeft in de praktijk nauwelijks bezwaarlijk te zijn, omdat je dan toch het merendeel van de delen wel manloos kunt uitpakken en in de spanmal leggen. De kostenbesparing op de inzet van manuele arbeid is ook met 5 procent residu groot.

Robotcel

Op Vision & Robotics van het Mikrocentrum toonde Beltech deze oplossing in een werkende robotcel, die door Trento is ontwikkeld. Deze Flex-i-load robotcel is speciaal ontwikkeld voor het beladen van CNC-machines, draaibanken en bewerkingscentra. Op Vision & Robotics was de cel voorzien van een Motoman robot met 20 kilogram hefgewicht, ruim voldoende voor stansdelen. Als er zwaardere delen beladen moeten worden, kan de cel uitgerust worden met een Fanuc robot van 165 kilo. Trento gaat de door Beltech ontwikkelde oplossing in de markt zetten.

 

Franc Coenen

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

3 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

4 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

4 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

4 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

4 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

4 dagen ago