Beperkte invloed Brexit op basismetalen; staalprijzen zwakken af

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De staalprijzen zijn dit jaar flink gestegen, Sinds januari zelfs met 44 procent. Door de afzwakkende vraag van zowel handelaren als eindgebruikers namen de staalprijzen gedurende het tweede kwartaal weer langzaam af.

Dit onder andere blijkt uit de ABN AMRO Industriële Metalen Monitor van juli 2016. Casper Burgering, Senior sector econoom Industrie & Industriële Metalen bij ABN AMRO schrijft dat de prijzen van de meeste industriële metalen begin juli zijn toegenomen ten opzichte van het niveau op 1 januari. Zo is de zinkprijs in de afgelopen zes maanden sterk gestegen met respectievelijk 31,4 procent. De Brexit had kortstondig invloed op de basismetalen. In de vroege ochtend van 24 juni, na het bekend worden van de Brexit, daalden de prijzen voor basismetalen scherp. De prijzen voor koper, nikkel en zink herstelden relatief vlot, terwijl de prijs voor aluminium meer moeite had om op het oude niveau terug te keren.

Voldoende ijzererts

De beschikbaarheid van ijzererts in China is momenteel hoog. Met een aandeel van 50 procent in de mondiale staaloutput blijft China voorlopig de grootste consument van ijzererts. China is rijk aan ijzerertsreserves. Maar door de relatief lage kwaliteit van deze ertsen en de toegenomen moeilijkheidsgraad van het delven, blijft China afhankelijk van de invoer, met name uit Australië. En de invoer van ijzererts is dit jaar verder toegenomen, zonder dat China al dat ijzererts direct nodig heeft. Want de groei van de staalproductie kan het tempo van de groei van de invoer van ijzererts niet bijhouden. Sinds 2009 is de staaloutput met 41 procent toegenomen, terwijl de invoer van ijzererts met 52 procent is gestegen. De voorraden in havens en bij staalfabrieken zijn hoog en dat zorgt ervoor dat de beschikbaarheid van ijzererts voorlopig goed blijft in China. Volgens Burgering zal op een gegeven moment de import van ijzererts gaan afvlakken. Want als daadwerkelijk capaciteit in de staalsector wordt beperkt zal dat de behoefte aan ijzererts verminderen.

Staalprijs stabiel

De mondiale staalprijs heeft sinds begin juni terrein verloren. In China, het GOS en Latijns-Amerika is de afname in prijs sterker dan in Europa en de VS. Dit heeft vooral te maken met de geïntroduceerde importbeperkingen in Europa en de VS, met als doel om relatief goedkoop staal uit China en Rusland te weren. Hierdoor vielen grote afzetmarkten voor China en Rusland weg en zwakten de prijzen af. In juli en augustus is de vraag naar staal doorgaans zwak en ABN AMRO denkt dat de staalprijs gedurende het derde kwartaal per saldo stabiel zal blijven. Een zwakkere vraag naar staal betekent ook een afname van de vraag naar ijzererts en cokeskolen, alhoewel de vraag tot en met begin juli nog relatief goed was. Hierdoor konden de prijzen toenemen in juni. Maar met het zomerseizoen in aantocht, gaan wij ook hier uit van stabiele prijzen in het derde kwartaal.

 ABN AMRO Industriële Metalen Monitor juli 2016.