Bescherming tegen kunstmatige optische straling in Arbobesluit

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Bedrijven, die werken met kunstmatige bronnen van optische straling zoals laserbronnen, booglasprocessen, ovens en dergelijke, moeten vanaf 27 april 2010 voldoen aan de hiervoor geldende Europese richtlijn 2006/25/EG. Deze richtlijn wordt zonder aanvullende nationale normering geïmplementeerd in het arbobesluit.

Een deel van de bepalingen uit de richtlijn is op zich niet nieuw en maakt al onderdeel uit van de huidige Arbeidsomstandighedenwet. Nieuw is dat de blootstelling aan kunstmatige optische straling wettelijk gezien beoordeeld kan worden aan de hand van grenswaarden met een hoog beschermingsniveau. De gewijzigde bepalingen van het Arbeidsomstandighedenbesluit treden in werking op 27 april 2010 zoals in februari jl. in de Staatscourant is gepubliceerd.

Om werknemers beter te beschermen tegen kunstmatige optische straling is het Arbeidsomstandighedenbesluit aangepast. Daarmee wordt uitvoering gegeven aan de Europese richtlijn 2006/25/EG over kunstmatige optische straling. Deze Europese richtlijn vult op dit onderwerp verder de Arbeidsomstandighedenwet in.

Kunstmatige optische straling

Kunstmatige optische straling is kunstlicht met een grote intensiteit zoals laserlicht, het licht van een lasapparaat of de infraroodstraling uit een oven. Blootstelling aan kunstmatige optische straling kan schadelijk zijn voor onder andere huid en ogen. De belangrijkste niet-omkeerbare effecten zijn huidkanker, cataract (staar) en beschadiging van het oognetvlies.

Veel toepassingen

Kunstmatige bronnen van optische straling worden in veel verschillende branches toegepast. Hieronder vallen onder meer UV- en laserbehandelingen in de gezondheidszorg, las- en snijprocessen in de metaalindustrie en diverse droog-, desinfectie- en reinigingsprocessen.

Het bedrijfsleven moet de risico’s van blootstelling aan kunstmatige optische straling op de door de richtlijn voorgeschreven wijze inventariseren en evalueren. Zo nodig moet een actieplan worden opgesteld en uitgevoerd om de blootstelling te verlagen.

Meer informatie en ondersteuning

Industriële bedrijven die lasersnijden, laserlassen of andere laserproductieprocessen toepassen, kunnen hierbij ondersteund worden door het Laser Applicatie Centrum. Het Laser Applicatie Centrum adviseert, helpt bij het opzetten van een risico-inventarisatie en kan zo nodig metingen uitvoeren.