Maandag is het startschot gegeven voor EMO Hannover, de wereldwijde vakbeurs voor metaalbewerking en productietechnologie. Rond de 1850 exposanten uit 42 landen schotelen de bezoekers de nieuwste innovaties voor in de sector. Onder de exposanten ook tal van Nederlandse en Belgische bedrijven. De beursorganisatie laat op de openingspersconferentie weten goede groeiverwachtingen te hebben voor de machinebouw.
Van predictive maintenance, process monitoring en het Internet of Things (IoT) tot toepassingen op het snijvlak van smart data en machine learning: machinebouwers over de hele wereld laten deze week hun nieuwste innovaties zien op de ‘Exposition Mondiale de la Machine-Outil’, oftewel EMO.
Onder de vlag van het thema ‘Innovate Manufacturing’ is de beurs verdeeld in drie megatopics: The Future of Business, The Future of Connectivity en The Future of Sustainability.
Het is de vraag of de beurs het aantal bezoekers van de vorige editie in 2019 weet te evenaren. Toen kwamen er zo’n 12.000 bezoekers uit alle grote industrietakken, zoals bijvoorbeeld de machinebouw, automotive, fijnmechanische en optische industrie, scheepsbouw, medische techniek, gereedschap- , staal- en aluminiumconstructie, naar de Messe in Hannover.
De organisatie heeft alle vertrouwen in een goede opkomst. ‘De economische situatie van de mondiale industrie is bepalend voor het succes van EMO Hannover. Ondanks de huidige economische krimp is de machinebouw-industrie positief gestemd wat betreft de interesse in haar producten op de midden en lange termijn’, klinkt het op de opening van de beurs.
Automatisering, verdergaande digitalisering, elektromobiliteit, de ontwikkeling van kritische infrastructuur en investeringen in hernieuwbare energie zijn volgens de beursorganisatie een aantal elementen die veel potentieel bieden voor de maakindustrie. ‘Voor 2024 verwachten economisten een herstel van de markt voor de machinebouw met zeven procent.’
Onder de exposanten zijn zestien Nederlandse bedrijven, actief op het gebied van additive manufacturing, CNC-automatisering, geometrische meettechniek en surface channel technology. De Nederlandse deelnemers zijn: Additive Industries, BMO Automation, Cellro, DoAll Europa, FPT-VIMAG, Globe Europe, Greenleaf Europe, Halter CNC Automation, IHI Hauzer Techno Coating, Hembrug Machine Tools, Mayfran International, Oxycom Fresh Air, Schut Geometrische Meettechniek, SCT Tools, Style CNC Machines en TXOne Networks.
Ook Belgische machinebouwers zijn naar Duitsland afgezakt, waaronder Robojob uit Heist-op-den-Berg. De automatiseringsspecialist, die een explosieve groei doormaakte de voorbije jaren, stelt maar liefst veertien robotsystemen ten toon op haar stand in hal 15. Onder de systemen ook de Coby CNC, een ‘doe-het-zelf’ cobot-oplossing. ‘Hiermee maken we CNC-automatisering betaalbaar en toegankelijk voor iedereen. Bovendien is er geen robotinterface nodig op de CNC-machine en kan er ook daar aanzienlijk bespaard worden,’ aldus CEO Helmut De Roovere.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…