Het was de zesde editie van RapidPro. En met het volwassen worden van de technologie, is ook het jaarlijkse ‘3D-productie’-evenement de kinderschoenen ruim ontstegen. Volgens beursmanager RapidPro Els van de Ven breekt er een nieuwe fase aan, die vooral een nieuwe manier van denken vereist. Virual Revolution ontpopt zich inmiddels ook meer en meer. De vorige twee edities nog bescheiden onder de vleugels van Fontys Hogeschool nu met 25 standhouders een zelfstandig wordende beurstak.
RapidPro en VR trekken, binnen het gremium aan vakbeurzen binnen het Mikrocentrum, de meeste bezoekers. Zowel uit de industriële hoek als consumenten. ‘Mensen zijn nieuwsgierig naar de ontwikkelingen op het gebied van 3D-printen en virtual reality. Beide worden gezien als hype, maar de ontwikkelingen gaan erg snel. Bovendien zien we dat zowel de hardware als software goedkoper wordt en dit betekent dat het makkelijker wordt om het uit te proberen,’ vertelt beursmanager VR Saskia Baeten.
Bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) treffen we Henk van Dijk, die BOM ondersteunt. Zelf is hij actief voor de innovatieve fabriek, gevestigd in Breda. ‘Binnen BOM zijn we nadrukkelijk aan het onderzoeken hoe ondernemers tegen de virtual reality aankijken. Wordt het realiteit of blijft het een hype en verdwijnt het zomaar weer. Voor BOM is het belangrijk dat we een indruk krijgen hoe ondernemers dit zien, en als het realiteit wordt, wanneer dan. Over een jaar, over tien jaar of nog later. Wat we wel zien is dat de grotere bedrijven als ASML, DAF en VDL deze techniek vooral inzetten gericht op het opleiden van onderhoudsmonteurs.’
Bij het Amerikaanse Vroom zien we de virtuele realiteit. Technici kunnen ‘droog en virtueel’ worden getraind en opgeleid. Via virtuele realiteit kunnen monteurs aan machines onderhoud leren uitvoeren. In exact de goede volgorde worden de monteurs door het gehele onderhoudsschema geleid. Grote bedrijven als ASML, Philips, DAF en VDL passen de technieken al toe als ondersteuning voor sales en gericht op onderwijs van de monteurs. ‘We hebben klanten als ASML, Océ, Canon en Shell en verwachten dat dit snel doorzet naar de midden- en kleine bedrijven’, laat Peter Hurley weten. Vroomtraining heeft haar Nederlandse vestiging in Eindhoven.
Voor Iteq Engineering is het de derde keer dat ze deelnemen aan de RapidPro. ‘We willen laten zien wat we allemaal in huis hebben en wat we voor onze potentiële klanten kunnen betekenen. Zo hebben we nu ook een 3D-printer voor kunststoffen in gebruik en deze kunnen we inzetten voor het vervaardigen van prototypes’, vertelt salesmanager Willy Janssen. ‘Tijdens een ontwerpproces zijn prototypes nuttige instrumenten, waarmee fouten en onvolkomenheden in een product vroegtijdig worden ontdekt. Hoge kosten in het productiestadium worden hierdoor gereduceerd.’ Ook de combinatie van Iteq Engineering en Iteq Industries bevindt zich in een positieve flow. ‘Door de combinatie kunnen we snel schakelen en geeft veel flexibiliteit. En als het om grotere series gaat, hebben we nog onze productiefaciliteit in Vietnam.’
3Devo is een start-up die producten ontwikkelt omtrent 3D-printer materialen. Zo presenteerde 3devo de Next 1.0, de eerste desktop filament extrusie-machine, waarmee je zelf eenvoudig filament van hoogwaardige kwaliteit kan maken.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…