Wereldwijd wordt er steeds meer geïnvesteerd – in de infrastructuur, in het segment automotive, in de elektro-industrie, in regeneratieve energieprojecten en in olie- en gaspijpleidingen. De toeleveringsindustrieën draad, kabel en buizen profiteerden tijdens de internationale beurzen Wire en Tube van 16 tot en met 20 april 2018 in Düsseldorf sterk van deze ontwikkeling.
In heel Duitsland behoren de staal- en metaalverwerking tot de top tien van belangrijkste industriesectoren. Deze sectoren worden in belangrijke mate door de middenstand vormgegeven, zijn traditioneel gegroeid en sterk innovatief. Maar ook grote concerns binnen deze sectoren kiezen voor nieuwe wegen, gaan voor digitale optimaliseringsprocessen en reorganiseren hun verkoopkanalen, zowel nationaal als internationaal.
De vijf beursdagen trokken ruim 71.500 bezoekers uit 134 landen. Een verbetering ten opzichte van 2016 toen op beide beurzen 69.500 mensen afkwamen. Meer dan de helft van de bezoekers aan Tube en Wire had concrete investeringsplannen. We troffen diverse Nederlandse bedrijven.
Tube Optimizer
Dynobend greep de Tube aan om een wereldprimeur te lanceren. Het betreft de Tube Optimizer, een ingenieus softwarepakket voor het automatisch corrigeren van 3D-gewalste vrije vormdelen.
‘Een probleem bij het buigen/walsen van vrije vormen in 3D is dat het heel lastig is om over de gehele lengte de vorm goed te krijgen. Een kleine radiusafwijking aan het begin van het product kan al zorgen voor een grote positie-afwijking in de rest van het product.
In eerste instantie wordt het, in een IGES-bestand gedefinieerde product ingelezen en geproduceerd. Materiaal- en proceseigenschappen zullen ervoor zorgen dat er afwijkingen tussen de geproduceerde en gemeten vorm zijn. Met behulp van bijvoorbeeld een optische meetkast wordt de exacte vorm van de geproduceerde buis bepaald. Vervolgens wordt, door het speciaal hiervoor ontwikkelde algoritme, de gemeten vorm vergeleken met de gewenste vorm, en wordt het CNC-bestand aangepast. Hierna volgen er hooguit twee correctierondes en daarna zal de maximale nauwkeurigheid behaald zijn.
Dit betekent niet alleen een enorme besparing in tijd ten opzichte van handmatig corrigeren, maar ook een besparing aan materialen. Daarnaast hoef je nu geen modellenmaker meer te zijn om complexe vrije vormen te realiseren.
Dertig procent meer
Voor Bauhuis uit Goor is de Tube in Düsseldorf de beurs waar ze aanwezig moeten zijn. ‘Dit is in onze markt veruit het belangrijkste mondiale evenement’, laat sales manager Joost Fons weten. Bauhuis is gespecialiseerd in het ontwerp, fabricage en installatie van uiterst moderne pijpcoatingsoplossingen voor elke soort coating. ‘En dat doen we wereldwijd.’ Op de beurs toont Bauhuis een noviteit op het vlak van inwendig stralen van stalen pijpsecties. ‘Met het nieuw ontworpen BGN turbinewiel in de straalmachine realiseren we dertig procent meer capaciteit. Aangezien het stralen vaak de beperkende factor is in een coatingfabriek, wordt hiermee ook de output van de complete plant fors verhoogd.’
Bauhuis levert kant-en-klare fabrieken voor het inwendig en uitwendig coaten van olie-, gas- en waterleidingen van 4 tot 120″ (3 meter doorsnee) en met een capaciteit tot 1000 m2/uur. Voor alle bewerkingen die een pijp moet ondergaan voordat deze gecoat de fabriek verlaat, levert Bauhuis machines. Voordat de coating kan worden aangebracht worden de pijpsecties eerst gewassen, voorverwarmd en gestraald. Na het coaten worden de pijpen gekoeld, gedroogd en wordt de pijp uiteinden nabewerkt.
Aanvullend op de procesmachines wordt geautomatiseerde pijptransportapparatuur meegeleverd om de buizen vanaf het binnenkomende rek door de fabriek te geleiden langs alle processen om uiteindelijk de buis gecoat op het uitgaande rek af te leggen. De gecoate secties (tot 24 meter lang) worden vervolgens op land en in zee aan elkaar gelast tot een complete pijpleiding. Om de gelaste uiteinden vervolgens nog in het veld te coaten levert Bauhuis zogenaamde ‘field joint’ coatingapparatuur toe. Bauhuis, een zelfstandig particulier bedrijf, beschikt over alle middelen voor het ontwerp en grootschalige en efficiënte productie van pijpcoatingapparatuur. Het bedrijf heeft 70 medewerkers in dienst en realiseert een jaaromzet van tussen de 15 en 20 miljoen euro. ‘Maar, het is een grillige markt waarin we opereren en één of twee projecten met een orderwaarde oplopend tot wel 10 miljoen euro bepalen vaak een zeer groot deel van onze jaaromzet.’
Nieuwe fiber
Bij de BLM Group treffen we René Hazenberg. Hij is werkzaam voor de BLM Group Italië. ‘Het is een bizar goede beurs, het is drukker dan ooit en veel ondernemers zijn optimistisch.’ Veel belangstelling is er voor de nieuwe buislasersnijmachine, de Adige LT7 fiber. Deze machine is een primeur voor de Tube. De Adige LT7 is niet alleen sneller, maar ook nauwkeuriger en flexibeler dan zijn voorgangers. Ook stelt de machine zich volledig automatisch in, heeft onder andere een 3kW fiber bron, een belading van 23 kg/mtr., een ontlading met sorteermogelijkheid en een 3D-snijkop met B-as.
Tube en Wire is voor BLM Group de belangrijkste beurs in de branche. Het Italiaanse bedrijf is actief op de buizen- en draadmarkten en levert hiervoor machines, gereedschappen en softwareoplossingen. Onder de BLM group vallen ook Adige en Adige-sys, zij houden zich bezig met het ontwikkelen en produceren van lasersnijsystemen voor buis en plaat. Ook de buigmachines, de zaagautomaten en eindvorm machines vallen binnen deze groep.
Primeurs bij Trumpf
Accountmanager Teus Vonk van Trumpf Nederland, toont een van de wereldprimeurs die Trumpf op Tube heeft staan, deTruLaser Tube 7000 fiber. ‘Dit is een ideale machine voor laser-buisbewerking XXL. De fiberlaser is uitgerust met een rapid cut, dit is een pendelende kop. Hiermee wordt de snelheid vergroot. En snelheid is een belangrijk issue bij onze gebruiker.’
Door het flexibele beladingsconcept kan er worden gewerkt vanaf enkelstuks. De machine snijdt buizen en profielen met een maximumdiameter van 254 mm en maximale wanddikten van 10 mm bij constructiestaal. Deze fiberlaser vindt vooral zijn afzet in de kassenbouw, toeleveranciers voor winkel inrichtingen en framebouw. Een andere noviteit is de TruLaser Tube 5000. Dit is een CO2 laser die als noviteit nu de mogelijkheid heeft om te flowdrillen, boren en te tappen. ‘Er zitten nu vier nabewerkingen in, dit wordt binnenkort uitgebreid naar acht’, aldus Vonk.
Orderintake
Het aantal orders dat producenten van investeringsgoederen zoals machines, installaties en voertuigen hebben ontvangen, is uitstekend, en de Duitse economie profiteert sterk van de goede mondiale conjunctuur. Er kwamen meer dan 71.500 vakbezoekers (2016 waren het er 69.500) uit 134 landen gedurende vijf dagen naar Düsseldorf om op Wire, de internationale vakbeurs voor draad en kabel, en Tube, de internationale buizenvakbeurs informatie in te winnen over innovaties uit de branche en zakelijke deals te sluiten. Deelname aan de beide internationale beurzen is voor spelers van de branche onontbeerlijk. De staal- en NE-metaalindustrie waren altijd al betrouwbare vroege indicatoren voor alle overige industrieën – indien het hier goed loopt, profiteert de gehele industrie.
Wire 2018
Op Wire werden draad- en kabelmachines, draad- en kabelproductie, de handel in werkstoffen maar ook de glasvezeltechnologieën, roosterlasmachines, springs manufacturing technology, verbindings- en bevestigingstechnologieën gepresenteerd. In totaal toonden 1.442 exposanten uit 53 landen op een tentoonstellingsoppervlakte van 65.000 vierkante meter hun innovaties.
De meeste Wire-exposanten kwamen uit de grote productielanden Italië, Duitsland, Turkije, Groot-Brittanië, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Nederland en Zwitserland. Van overzee kwamen exposanten uit de VS, India, Taiwan, Zuid-Korea en China naar de beurshallen aan de Rijn.
Tube 2018
Het aanbod van Tube 2018 reikte van grondstoffen, buizenproductie, buizenbewerking, buizenverwerking, buizentoebehoren, buizenhandel en omvormtechnologie tot aan profielen, plastic tubes, machines en installaties. Er werd een tentoonstellingsoppervlakte van meer dan 52.000 vierkante meter gebruikt waarop 1.241 ondernemingen uit 57 landen hun aanbod presenteerden.
Op Tube waren de belangrijkste herkomstlanden van exposanten Italië, Duitsland, Turkije, Spanje, Nederland, Groot-Brittanië, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk. Van overzee kwamen exposanten uit de VS, China, India, Zuid-Korea en Taiwan naar Düsseldorf.