Het zijn bijzonder roerige tijden op de staalmarkt. De prijsverhogingen, die diverse fabrieken in november hebben aangekondigd, blijken spijkerhard te zijn. Beschermd door de importbeperkende maatregelen die de EU genomen heeft, de hogere bezettingsgraad van de productiecapaciteiten en de sterk gewijzigde wisselkoersverhouding tussen de euro en de Amerikaanse dollar blijven de EU-producenten zeer star tijdens de prijsonderhandelingen. Prijs is prijs en dus is het ongeveer: ‘slikken of stikken’.
Dit schrijft Lex Coenen, directeur van NovioStaal in het Staaljournaal van december 2016. Volgens hem is het gevolg van deze opstelling nu dat veel afnemers zoals automobielfabrikanten en staalservicecenters nog geen prijsafspraken hebben gemaakt en tevens nog geen hoeveelheden hebben vastgelegd. ‘Sommige klanten zijn van mening dat bijvoorbeeld de huidige basisprijs van ca. 550 euro voor warmgewalste coils veel te hoog is. Zij wachten daarom met het inkopen van materiaal hopende dat de fabrieken wat toe zullen geven’, aldus Coenen.
EU-onderzoek naar verzinkt staal
Tegelijkertijd weet hij dat diverse staalmakers in de eerste helft van 2017 minder materiaal op de markt zullen brengen vanwege het tijdelijk terugbrengen van de bestaande productiecapaciteit en ook worden levertijden langer. Coenen: ‘De situatie op de markt wordt nog onoverzichtelijker omdat de EU onlangs ook besloten heeft een onderzoek in te gaan stellen naar oneerlijke concurrentie bij de prijzen van geïmporteerd verzinkt materiaal uit o.a. China. Een importheffing, die men als gevolg hiervan zou kunnen invoeren, zal wellicht de automobielindustrie kunnen treffen, bovendien echter niet alleen de beschikbaarheid van verzinkt materiaal kunnen beperken, maar ook de prijs van dit product verder op kunnen drijven.’
Stijgen of toch dalende prijzen
‘Deskundigen zijn het met elkaar niet eens over het antwoord op de vraag of de huidige prijzen in het 1e kwartaal gehandhaafd zullen blijven of nog verder zullen stijgen dan wel wellicht weer gaan dalen. De markt krijgt inderdaad ook uiteenlopende signalen, die het enorm lastig maken in te schatten welke kant het op zal gaan. Dit omdat enerzijds de staalprijzen nog steeds stijgen terwijl veel grondstofprijzen sinds begin december juist stabiliseren. Bovendien echter ontvangen we uit China wisselende informaties over de prijsontwikkelingen. Zo zou als gevolg van de capaciteitsreductie die in dat land doorgevoerd wordt – tot en met november al 45 miljoen ton – de vraag naar grondstoffen gaan dalen en is inderdaad de voorraad ervan in de diverse havens op een hoog peil dat al jaren niet gezien is. Maar desondanks kondigen diverse Chinese fabrieken wel weer prijsstijgingen aan.’
‘Tegelijkertijd geeft de Zwitserse bank UBS medio december het advies aandelen van ArcelorMittal te verkopen in plaats van te kopen en verlaagt zij het koersdoel met 2 procent. Een argument daarvoor is, dat zij van mening is dat de marges in de staalsector in 2017 zullen gaan dalen. Daarnaast verwacht zij dat ArcelorMittal volgend jaar in tonnages gemeten wel meer zal verkopen, maar tevens dat het bedrijfsresultaat van het staalconcern in 2017 toch maar liefst 15 procent lager zal zijn dan de prognose vanwege verwachte lagere grondstofprijzen.’
De lage importprijzen van 2016 dreigen overigens nog een nieuw slachtoffer te maken. Naar verluidt overweegt het Amerikaans bedrijf US Steel haar vestiging in Slowakije, ondanks eerdere afspraken met de landelijke overheid inzake gunstiger belastingvoorwaarden, alsnog te gaan sluiten. Reden zou zijn, dat het bedrijf al jaren verlies maakt en niet opgewassen lijkt te zijn tegen de lage prijzen uit o.a. China. Opvallend is dan juist weer dat Iran haar productie weer wil gaan vergroten van 28 naar 55 miljoen ton om meer staal te gaan exporteren, terwijl Pakistan samen met China een nieuwe grote staalfabriek gaat bouwen in de havenstad Gwadar.
Noviostaal geeft per 19 december 2016 de volgende indicatie voor de circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:
- Warmgewalste coils: 550 – 570
- Koudgewalste coils: 640 – 675
- Sendzimir verz. coils: 645 – 680
- Kwartoplaat: 535 – 565
Daarmee zet het herstel van de fabrieksprijzen staal zich voort en noteren we deze maand 10 euro per ton (kwartoplaat ) tot 90 euro per ton (sendzimir verz. coils) hogere prijzen dan november 2016 .