Bij Kantelsluis gaat brug niet omhoog, maar het schip naar beneden

De Kantelsluis is een drijvende buis die per vaarrichting ruimte biedt voor vijf jachten. In de buis liggen twee kanalen, gevuld met water. Als de buis recht ligt, is het wateroppervlak 4 meter lager dan het buitenwater. Carolus Poldervaart, ontwerper bij Royal HaskoningDHV: ‘Nadat een jacht de sluis is ingevaren, kantelt de sluis. Daardoor zakt het schip in totaal 8 meter naar beneden. Zodra het schip onder de brug door is, kantelt de sluis terug en ligt het schip weer op het niveau van het buitenwater. Bij drukke autobruggen als de Zeelandbrug, Haringvlietbrug en Ketelbrug kunnen daardoor bijna alle jachten passeren zonder dat de brug open hoeft. Geen wachtende auto’s en ook geen wachtende jachten.’

Geen kermisattractie

De Kantelsluis verpompt geen water, er wordt tijdens het proces geen ballast verplaatst, de sluis gaat niet omhoog of omlaag en verandert niet van plek. De enige beweging is het draaien. Poldervaart: ‘De draaiing moet beperkt blijven. Allereerst om er voor te zorgen dat de randen van de sluis de mast van een schip niet raken. En ook vanwege de beleving. De sluis hoeft geen kermisattractie te worden.’

Energieverbruik

Het energieverbruik van de Kantelsluis is bijzonder laag. Poldervaart: ‘In drie minuten moet de sluis 32 graden gedraaid zijn. Het duurt dertig seconden om de kanteling ‘op gang’ te brengen. Bij normale weersomstandigheden kost dat 0,04 kWh, net zo weinig als een spaarlamp die 4 uur brandt.’ De buis moet ook weer remmen. Door de remmende kracht wordt weer energie teruggewonnen. De buis wordt ook voorzien van zonnepanelen. Die energiebronnen zorgen voor het kantelen, voor verlichting en het sluiten en openen van de sluisdeuren.

In totaal kunnen vijf jachten tegelijk van de sluis gebruik maken. De sluis wordt gemaakt van staal en op een scheepswerf gebouwd. Zodra hij naar z’n werkplek is versleept, kunnen per uur 15 tot 30 ‘te hoge’ jachten de brug passeren zonder dat de brug open hoeft. Kleinere zeiljachten en motorjachten varen gewoon langs de sluis onder de brug door.

Baten hoger dan kosten

Het bouwen van de sluis vergt, afhankelijk van de afmetingen, een investering van 60 miljoen euro, maar levert uiteindelijk veel op. Uit een Maatschappelijke Kosten en Batenanalyse (MKBA) blijkt volgens Royal Haskoning dat de sluis onder de Haringvlietbrug over een periode van 25 jaar per saldo 100 miljoen euro oplevert. De terugverdientijd van de sluis is 12 jaar.

www.royalhaskoningdhv.com

De redactie

Recent Posts

Subsidie om werknemers meer uren te laten werken

Werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en O&O-fondsen kunnen van 13 januari 2025 tot en met 14…

3 dagen ago

Kleineondernemersregeling versoepeld

De Belastingdienst gaat de kleineondernemersregeling (KOR) versoepelen per 1 januari 2025. Voor wie wil weten…

3 dagen ago

Extra miljoenen voor Defensie-industrie

Het kabinet denkt dat onze veiligheidssituatie verslechtert en gaat daarom 716 miljoen euro extra investeren…

3 dagen ago

TNO en Universiteit Twente slaan handen ineen voor Twentse chipindustrie

Op de campus van de Universiteit Twente (UT) komen drie Joint Innovation Centers (JIC’s) van…

3 dagen ago

TBI Praktijkfonds en Stichting ZWBT inspireren scholieren voor bouw en techniek

Met een nieuwe samenwerking willen het TBI Praktijkfonds en Stichting ZWBT (Zorg, Welzijn, Bouw en…

3 dagen ago

Staalmarkt kijkt met spanning naar 2025

De staalmarkt wordt geconfronteerd met een groeiend aantal onzekerheden, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben, zowel…

3 dagen ago