Categories: Actueel

‘Binnen een paar jaar gaan we werken met een oplossing zonder chroom VI’

Zijn er in uw bedrijf interessante ontwikkelingen gaande, of kent u een bedrijf waar u graag meer over wilt weten? Tip dan de redactie via redactie@vraagenaanbod.nl en wellicht wordt uw bedrijf gekozen voor de volgende bedrijfsreportage.

Een officiële beslissing over het gebruik van chroom het giftige chroom VI moet nog worden genomen, maar alles wijst erop dat de Europese Commissie de industrie nog zeven jaar de tijd geeft om met een alternatief te komen. Ergens voor 2024 moet de industrie dat hebben gevonden, want de kans bestaat dat het daarna niet meer gebruikt mag worden. Dat moet lukken, verwacht Reyer van den Bosch, algemeen directeur van Technoplating Nijkerk. Sterker nog, die zeven jaar heeft het bedrijf niet eens nodig.  ‘In 2020 of 2021 willen we een nieuwe manier van hardchromen introduceren in de fabriek waarbij we niet langer gebruik maken van chroom VI.’

Alternatief voor chroom VI

Om zonder chroom VI te kunnen produceren, stapt Technoplating over op een nieuwe werkwijze die door leverancier Atotech is ontwikkeld. Het Duitse bedrijf, wereldwijd marktleider op het gebied van  hardchroom, heeft miljoenen geïnvesteerd om een oplossing te vinden voor de chroom VI-discussie. Bij een grote klant zijn heel veel testen uitgevoerd, waarna men onlangs naar buiten kwam met het bericht dat die testen succesvol zijn afgerond. ‘Met BluCr is Atotech de eerste leverancier in de galvanische industrie die een hardwaardig hardchroom elektrolyt aanbiedt als alternatief voor zeswaardig chroom-plating’, stelt het bedrijf in een persbericht. BluCr is zeswaardig chroom- en boorzuurvrij, overeenkomstig REACH-regelgeving, en is daarmee een alternatief voor op chroom VI gebaseerde hardchroomprocessen die vaak gebruikt worden in de automotive industrie, constructie en olie/gas-industrie.

Geen giftige loodlegeringanodes meer

Hoe de oplossing precies in elkaar steekt, blijft het geheim van de smid, maar kortgezegd komt het erop neer dat in het BluCr-proces óf gemengd metaaloxide óf inerte grafietanoden gebruikt worden. Hierdoor kan afstand worden genomen van het gebruik van giftige loodlegeringanodes en worden zo de potentiële risico’s voor personeel en omgeving sterk gereduceerd. BluCr heeft dezelfde voordelen als Atotech’s zeswaardig Heef-processen. Dit omvat snelle plating en een opmerkelijke stabiliteit van het bad alsook hoge hardheid en slijtvastheid. ‘Het nieuwe proces gaat niet ten koste van de kwaliteit’, zegt Van den Bosch, die het proces al met eigen ogen heeft bekeken. ‘Het driewaardig hardchroom ziet eruit als het bekende zeswaardig chroom en gedraagt zich ook hetzelfde.’ Volgens Rami Haider, product manager bij Atotech, laat het ook een superieure chlorideweerstand zien. ‘Deze voordelen maken de overgang van de een naar de ander relatief eenvoudig voor de industrie’, zegt hij.

Niemand ziek van dit werk

Bij Technoplating wordt al tientallen jaren met chroom-varianten gewerkt. Bij overschrijding van vastgestelde grenswaardes kan dat kankerverwekkend zijn, maar volgens Van den Bosch verzekeren genomen voorzorgsmaatregelen dat dit niet gebeurt. ‘Sinds ik in 2001 de overstap heb gemaakt naar dit bedrijf, toen nog Hardchroom Nijkerk, heb ik niet meegemaakt dat iemand ziek is geworden van dit werk’, zegt hij. ‘Natuurlijk zijn door de jaren heen de inzichten veranderd, eisen en controles verscherpt en ging het er vroeger wel wat anders aan toe. Maar de mensen letten hier goed op elkaar. Als iemand een druppel chroom op zijn arm heeft gekregen, wordt hij direct naar de kraan gestuurd om het af te spoelen. Het RIVM is nog bezig met een onderzoek naar de precieze samenhang tussen ziekteverschijnselen en werken met chroom VI’, zegt Van den Bosch. Voorwaarden stellen over hoe om te gaan met chroom VI levert wat hem betreft meer op dan een algeheel verbod. Zo is Technoplating een BRZO-bedrijf (Bedrijfsrisico Zware Ongevallen) en wordt regelmatig en streng gecontroleerd. ‘Sinds de doorstart in 2012 zijn er nog nooit overtredingen geconstateerd. Wij weten donders goed waarmee we werken.’

Het beste bewijs van het rotsvaste vertrouwen dat Van den Bosch in het nieuwe proces heeft, is de overname een deel van de activiteiten van Plating Solutions in Lelystad. Per 6 maart heeft Technoplating de galvano-activiteiten aan de Dukdalfweg 14 in Lelystad volledig overgenomen, dat verder gaat onder de naam Technoplating Lelystad.

www.technoplatingnijkerk.nl

De redactie

Recent Posts

Vraag Duitse machinebouw stagneert

De Duitse machinebouw-industrie ondervindt stevige tegenwind. In het derde kwartaal van 2024 daalde het aantal…

2 dagen ago

Weer flinke krimp voor industriële productie

De kalendergecorrigeerde productie van de Nederlandse industrie was in september 3,3 procent lager dan in…

2 dagen ago

Grenzen verleggen in precisietechnologie

Technologische innovaties in hightech en precisietechnologie worden steeds complexer, waardoor internationale samenwerking essentieel is. Op…

3 dagen ago

Hitma en Distran brengen geavanceerde gaslekdetectietechnologie naar Nederland

Hitma heeft een samenwerking opgezet met het Zwitserse Distran, specialist in draagbare ultrasone lekdetectieapparatuur. Deze…

3 dagen ago

Hightech mkb-bedrijven gezocht

Holland High Tech en Regieorgaan SIA lanceren 'MKB Call Hightech 2024', gericht op innovatieve projecten…

4 dagen ago

Subsidie voor innovatieve maritieme maakindustrie

Circulaire scheepsbouw, zero uitstoot in de scheepvaart of over goede data beschikken? De maritieme maaksector…

4 dagen ago