Dit aldus prof dr Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven. betekent dat de economische bedrijvigheid in onze industrie wederom op een lager peil kwam dan de maand ervoor (kantelpunt ligt bij een waarde van 50,0).
Volgens Van Weele ligt het niet aan onze export. ‘De export index scoorde wederom een waarde boven 50,0 en kwam uit op 51,6. De export houdt de economische schade tot nog toe beperkt. Maar de binnenlandse nieuwe order index scoort al zes maanden op rij lager dan 50,0 en kwam nu uit op 47,2. Klein lichtpunt is de daling van de inkoopprijzen (sinds vele maanden). Als gevolg pasten producenten direct hun verkoopprijzen aan (49,4).
Verlaging van prijsniveaus is een voorwaarde om vraag in de markt te creëren. Producenten verwachten verdere inkoopprijsdalingen. Dat zou voor onze economie een goede ontwikkeling zijn. De vraag zou daardoor kunnen aantrekken en dat zou ook goed zijn voor de werkgelegenheid. Want dat producenten in het huidige economische tij hun voorraden en werkkapitaal en ook het aantal arbeidsplaatsen nog steeds aan het verlagen zijn, kan geen beleidsmaker hen kwalijk nemen’, concludeert Van Weele.
Om deze redenen verhoogt Van Weele zijn rapportcijfer voor de Nederlandse industrie naar een 5,8 (was 5,7).
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…