Blechexpo Awards voor Teqram, LVD en Airco Systems+Bystronic Deutschland

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Ook tijdens deze editie van de Blechexpo (26-29 oktober 2021) beloonde de beurs weer meerdere bedrijven met de innovatieprijs Blechexpo Award, in de categorieën ‘oppervlaktetechniek’, ‘stans- en omvormtechnologie’ en ‘scheidings- en verbindingstechnologie’.

Blechexpo Awards voor Teqram, LVD en Airco Systems+Bystronic Deutschland
Teqram won in de categorie oppervlaktetechniek met de EasyGrinder. (Foto: Teqram)

LVD liet in de categorie stans- en omvormtechnologie Schuler (VDP Analyzer) en Ilariz (Draw-Control) achter zich. Het bedrijf won de award voor de compleet geautomatiseerde buigcel Ulti-Form. Ulti-Form gaat snel van ‘art to part’, van tekening naar afgewerkt stuk, en is er geen robot teaching vereist. CADMAN-B berekent automatisch het optimale plooiprogramma en importeert alle plooigegevens in de robotsoftware CADMAN – SIM. SIM berekent alle grijperposities en het snelste, botsingvrije robottraject en koppelt deze informatie terug naar B zodat de operator met slechts één programma hoeft te werken. LVD’s universele grijper past voor verschillende geometrieën en past zich automatisch aan aan de afmetingen van het werkstuk. Ulti-Form combineert een afkantpers 135 ton met ingebouwde gereedschapswisselaar met een industriële robot. De buigcel biedt de flexibiliteit om te worden gebruikt in de geautomatiseerde modus voor grote productieseries of in de manuele modus voor kleine series en complexe onderdelen. De cel plooit stukken van 50 x 100 mm tot 1200 x 800 mm , met een gewicht tot 25 kg.

Slijpproces robotiseren

Teqram kreeg de award in de categorie oppervlaktetechniek voor de EasyGrinder. Elk jaar worden wereldwijd miljoenen haakse slijpmachines verkocht voor de handmatige bewerking van laser-, plasma- en vlamgeslepen onderdelen. Maar handmatige bewerking is gewoon minder consistent dan geautomatiseerde bewerking. Dit is waar de EasyGrinder om de hoek komt kijken; deze robotiseert het slijpproces met handgereedschap. Tijdrovend programmeren is niet nodig, want Teqram heeft de software, de beeldverwerkingssystemen en de intelligente grijpers ontwikkeld die als de ‘hersenen, ogen en handen’ van de robot fungeren. EasyGrinder kan zelfstandig gesneden onderdelen herkennen en verwerken zonder menselijke tussenkomst en kan ze herhaaldelijk verwerken zonder manuele programmering. Dankzij het beeldverwerkingssysteem kunnen de onderdelen aan de robot worden gepresenteerd zoals dat op een bemand werkstation het geval zou zijn. Het is dus niet nodig om speciale onderdelendragers voor robothandling te voorzien. Aangezien de contouren van het product worden herkend door zicht en tastzin, kan de robot zelfstandig flexibel reageren op onderdelen.

Teqram nam het op tegen Heesemaan (KinematIQ en RUL) en Coil DNA (CoilDNA Code).

Samenwerking valt in de prijzen

Een samenwerking tussen Airco Systems en Bystronic Deutschland leverde de eerste plaats op in de categorie scheidings- en verbindingstechnologie. Met de gasmenger Aurci Infinit Mixgas versloegen de bedrijven Trumpf (EdgeLine Bevel) en Astes4 (Sortpro). De gasmenger maakt het mogelijk om gemakkelijk het snijgas te mengen dat nodig is voor het lasersnijden van dik plaatwerk. Hiermee zou een kortere nabewerkingstijd en betere snijkwaliteit bereikt worden.

De snijsnelheden op de By Star Fiber van Bystronic nemen gemiddeld toe tot 50 procent (bij lasersnijden met stikstof) met de 15 kilowatt laser in vergelijking met de conventionele 10 kilowatt laserbron. De mengselinstelling kan traploos worden gevarieerd via een proportionele mengklep, en dankzij een intelligente debietregeling kan de zuiverheid individueel worden ingesteld. De samenstelling van het gas kan eenvoudig worden ingesteld op een aanraakscherm en is dan binnen enkele seconden beschikbaar op de laser.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *