Blijvend tekort aan technici zit groei in de weg

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Omzetten stijgen, meer groei wordt verwacht: het gaat goed met de technische sector. Maar om die groei te realiseren is technisch geschoold personeel nodig, waaraan nog steeds een groot gebrek is. De vergrijzing maakt dat het verwachte tekort voor de komende jaren alleen nog maar groter wordt.

Dit blijkt uit de TechBarometer van ROVC. Ruim 1200 respondenten beantwoorden vragen over trends op het gebied van HR, opleidingen en de markt. Vier op de vijf technische organisaties had de afgelopen vijf jaar last van een personeelstekort. Voor 41 procent van deze organisaties gold zowel een kwalitatief als kwantitatief tekort. Onderlinge concurrentie op het gebied van personeelswerving wordt dan ook een steeds groter probleem.

Omsalg door automatisering

Het grootste tekort aan kennis wordt verwacht in de industriële elektrotechniek en in de industriële automatisering. Dit heeft alles te maken met de omslag naar duurzame energiesystemen en de toenemende automatisering. Beroepen veranderen, nieuwe functies ontstaan. Hierdoor neemt het tekort aan goed opgeleid technisch personeel nog verder toe. Het tekort ligt volgens de respondenten vooral bij de mediors met twee tot vijf jaar werkervaring op mbo-niveau. Als mogelijke oplossingen noemt ROVC het aannemen van 50-plussers en zij-instromers.

Belangrijkste oorzaken voor het tekort lijken de vergrijzing, een slechte aansluiting van regulier onderwijs op het bedrijfsleven en een slecht imago van de technische branche te zijn. De ondervraagde bedrijven geven aan dat het tekort aan technici zorgt voor drukte en stress op de werkvloer, voor lagere kwaliteit van het werk en hogere lonen voor technici. Momenteel duurt het bij 31 procent van de vacatures minimeel een half jaar voordat deze is ingevuld, bij 12 procent zelfs meer dan een jaar.