Energieondernemingen als APTS en Scheuten Solar hebben in NRW al hun eigen succesverhaal geschreven. Het Helmondse bedrijf APTS heeft geparticipeerd in een gemeenschappelijk project met enkele bedrijven uit de deelstaat NRW. Het gaat om de ontwikkeling van een 18 meter lange ‘Phileas’-bus die aangedreven wordt door middel van de zogenoemde brandstofcellen-triple-hybrid-aandrijving. Deze hybridebussen rijden al in de regio Keulen en zullen dit jaar ook in Amsterdam rondrijden. Het Nederlandse bedrijf Scheuten Solar heeft in 2000 in het Duitse Gelsenkirchen een vestiging opgezet met aan het roer Frans van den Heuvel en is vandaag de dag een wereldwijd opererende, innovatieve en marktleidende producent van zonnepanelen.
Binnen heel Europa heeft NRW een toonaangevende rol in onderzoek voor en verwekking van schone energie veroverd. Inmiddels hebben investeringen van meer dan 4 miljard euro in duurzame energie de standplaats tot een groeiregio voor innovatieve energieën gemaakt. Daarnaast zijn er 1,1 miljoen mensen werkzaam in de energiesector. Ter bevordering van innovatie, groei en het aantrekken van nieuwe ondernemingen naar de regio, heeft NRW haar clusteractiviteiten gebundeld. Behalve het cluster EnergieForschung.NRW dat zich richt op wetenschappelijk onderzoek op het gebied van energie, zijn ruim 3.300 bedrijven en instituties met in totaal 5.200 vakmensen bij de deelstaatcluster EnergieRegion.NRW aangesloten. Hierin staan acht netwerken centraal waar in de toekomst aanzienlijke groei wordt verwacht: fotovoltaïsche zonne-energie, krachtcentraletechniek, brandstofcellen en waterstof, biomassa, toekomstige krachtstoffen en aandrijvingtechnieken, duurzaam bouwen, geothermie en windkracht.
‘Met circa 18 miljoen inwoners verbruikt de deelstaat 40 procent van de energie in Duitsland en produceert deze 30 procent van de stroomproductie in Duitsland’, zegt energie-expert Jens Kuhlmann van EnergieRegion.NRW. ‘De deelstaat heeft van oudsher al een goede energie-infrastructuur waardoor het gemakkelijker is deze aan te passen aan de huidige duurzame ontwikkelingen op het gebied van energie dan in veel andere deelstaten.’ De afgelopen tien jaar zijn in het kader van NRW als energieregio al circa 90 projecten tot stand gekomen. Een voorbeeld van een dergelijk project is de krachtcentrale voor biomassa in Moers die 5.300 huishoudens van stroom en 3.200 huishoudens van warm water en verwarming voorziet. Een groot deel van de biomassa wordt vanuit Nederland geïmporteerd. Niet ver daar vandaan in Herten heeft de gemeente onder de rook van de voormalige mijn Ewald het ‘Wasserstoff-Kompetenz-Zenrum H2Herten’ gerealiseerd. Hier gaat het om het eerste communale technologiecentrum in deze vorm waarbij tegelijkertijd direct regeneratieve waterstof kan worden gewonnen. Doel van het project is de bundeling van de mogelijkheden die brandstofcel- en waterstoftechniek met zich meebrengen.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…