Niet wetend hoe het bij u allemaal vergaat, maar ik ben toch enigszins blij verrast. De cijfers vanuit de maakindustrie zijn nog niet echt super slecht. En dat geeft de ‘maakindustrieburger’ de nodige moed voor de toekomst. De metaalindustrie wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de diverse organisaties. Eén hiervan is natuurlijk de Koninklijke Metaalunie, met ruim 14 duizend leden de grootste jongen binnen het maakspeelveld.
Dat het wat meevalt, komt waarschijnlijk ook door de lessen die we hebben geleerd uit het verleden. Hierbij doel ik onder andere op het inzetten van een flexibele schil. Dat kan juist in een periode als deze, een prima uitkomst bieden om de kosten in de hand te houden. Essentieel dus.
Aan de andere kant zie je veel veranderingen bij de bedrijven. Meer robotisering, meer digitalisering, slimmer produceren en het allemaal net wat beter voor elkaar hebben binnen de organisatie. Dit leidt tot meer efficiency, minder menselijke handelingen en wordt het produceren dus financieel interessanter. Kijk en deze kant moeten we op. Zoek de verschillen, kijk eens bij de buren en probeer ook binnen het eigen bedrijf zaken op te sporen die beter, maar vooral efficiënter kunnen. Lukt het niet alleen, er zijn tal van ‘slimmeriken’ bij bijvoorbeeld uw bracheorganisatie die u graag willen ondersteunen bij deze zoektocht.
Rolf Elling, hoofdredacteur
Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl
Twitter: @VenA_Rolf
Facebook: www.facebook.com/vraagenaanbod
Beste Rolf,
Met maakindustrie bedoelt u zeker de constructeurs en metaalbewerkers? Met de fabricagebedrijven van het basisproduct als gietwerk gaat het zeer slecht. Metaalgieten is een erg efficiente productiemethode maar krijgt weinig aandacht en vangt o pdit moment zeer zware klappen. Vier toonaangevende w.o. ijzergieterijen Lovink en VDL Castings hebben of zijn hun productielijnen aan het ontmantelen. Wij hebben vorig jaar de gietkennis voor BV Nederland kunnen behouden, maar onze klanten vallen om.