Bij een ‘normale’ economische ontwikkeling in een land, hebben we vaak te maken met jaarlijkse inflatie. Het geld wordt elk jaar wat minder waard. De prijzen stijgen en we hebben dus allemaal wat minder te besteden. Vervelend, maar weinig aan te doen.
Het zou erger zijn als er sprake is van hyperinflatie. Dan wordt het geld in een sneltreinvaart minder waard. Hyperinflatie kan ontstaan wanneer de centrale bank van een land grote hoeveelheden geld creëert die niet in verhouding staan tot de daadwerkelijke economische groei van het betreffende land.
De overheid van een land kan besluiten tot het creëren, oftewel het bijdrukken van geld om bijvoorbeeld schulden af te lossen. En daar wordt niemand echt blij van.
De afgelopen periode was er evenwel sprake van deflatie. Dit is dus het omgekeerde: het geld stijgt in waarde. Dit komt, kijkend in de financiële geschiedenis, veel minder voor en is dus best opmerkelijk te noemen. Het grote gevaar van deflatie schuilt erin dat ondernemers ervoor kiezen om minder te produceren.
Immers, het risico is aanwezig dat over een week hetzelfde product goedkoper kan worden gemaakt. En daar willen ondernemers zich natuurlijk niet aan branden.
Een veel onbekender fenomeen is stagflatie. Stagflatie is als er tijdens een crisis alsnog inflatie plaatsvindt. De economie staat stil en desondanks is er sprake van inflatie. Dat heeft dan tot gevolg dat de koopkracht van de consumenten fors afneemt en we met z’n allen nog verder het dal in worden getrokken.
Het is voor ondernemers van groot belang op de hoogte te blijven van de economische indicatoren van het land. Maar uiteraard is het ook niet onbelangrijk wat er in de aanwezige exportmarkten gebeurt. Hou de economie een beetje in de gaten, dat voorkomt verrassingen.
Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl
Twitter: @VenA_Rolf
Facebook: https://www.facebook.com/vraagenaanbod
Werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en O&O-fondsen kunnen van 13 januari 2025 tot en met 14…
De Belastingdienst gaat de kleineondernemersregeling (KOR) versoepelen per 1 januari 2025. Voor wie wil weten…
Het kabinet denkt dat onze veiligheidssituatie verslechtert en gaat daarom 716 miljoen euro extra investeren…
Op de campus van de Universiteit Twente (UT) komen drie Joint Innovation Centers (JIC’s) van…
Met een nieuwe samenwerking willen het TBI Praktijkfonds en Stichting ZWBT (Zorg, Welzijn, Bouw en…
De staalmarkt wordt geconfronteerd met een groeiend aantal onzekerheden, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben, zowel…