Om nu te stellen dat bedrijven nu maar even een eigen bedrijfsschool moeten inrichten, is wel heel simpel gesteld en geldt in mijn ogen wederom alleen voor de grotere maakbedrijven in ons land. Want zeg nu zelf, de grote massa in de maakindustrie, het ‘echte’ mkb heeft echt niet de financiële middelen om dit op te tuigen.
Volgens mij ligt de verantwoordelijkheid voor scholing bij het ministerie van OCW. Die moet de scholingsbehoeften in kaart brengen, nee sterker nog, die moet het onderwijs toekomstgericht inrichten. Want, laten we eerlijk zijn, de tekorten die er nu zijn, komen echt niet van vandaag op morgen.
?Signalen uit de markt zijn er al jaren, werkgeverorganisaties beaamden dit ook al frequent. Werknemers worden nu eenmaal elk jaar een jaar ouder en net zoals de vooruitzichten voor het pensioen, zijn ook dit soort ontwikkelingen best in een toekomstplaatje te bevatten. Wellicht moet de politiek maar eens terug naar de schoolbanken. Maar eenvoudiger is het om het Centraal Planbureau (CPB) hierover eens in te schakelen (als dat al niet is gedaan). Deze overheidsinstantie maakt tenslotte economische analyses voor onze beleidsmakers en politici.
Rolf Elling, hoofdredacteur
Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl
Twitter: @VenA_Rolf
Facebook: www.facebook.com/vraagenaanbod
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…