Blog Rolf Elling: De opmars van reshoring met een oproep

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Reshoring is het terughalen van productie uit lagelonenlanden door de maakindustrie. Het is dus het tegenovergestelde van outsourcing, waarbij werk juist wordt uitbesteed.

Binnen de maakindustrie zijn er al diverse voorbeelden van reshoring. Het kan wel eens een trend worden waardoor het productievolume in Nederland zal gaan stijgen. Reshoring is dus in opkomst. Dit komt vooral omdat we met z’n allen slimmer en efficiënter werken. Aan de andere kant is ook outsourcing nog steeds wel in trek bij Nederlandse bedrijven en organisaties. Dit is ook wel logisch.

Het uitbesteden van complete diensten maakt de organisatie meaner en leaner. Ook het uitbesteden van werk wordt daarmee goedkoper. Er is dus duidelijk een tweedeling waar te nemen. Maar even terug naar reshoring. Er is een aantal belangrijke redenen om hiertoe over te gaan.

De eerste is door de veranderingen in de markt. Klanten vragen meer en meer om maatwerk en de hierbij horende hoge kwaliteit. Tel hierbij de gewenste of vereiste kortere levertijden op en je hebt het plaatje compleet.

Een ander, zeker geen onbelangrijke, aspect voor het reshoren is de procesverbetering in combinatie met slimmere machines. Hiermee kan de kostprijs nog verder omlaag worden gebracht.

Ook het hoger uitvallen van de totale kostenpost voor het laten producereen in lagelonenlanden, zorgt er voor dat reshoring in de lift zit. De loonkosten in de lagelonenlanden stijgen substantieel en dit alleen al maakt het terughalen van productie het overwegen waard. Ondernemers die hiermee aan de slag willen, moeten zich goed voorbereiden. In elk geval moet de teruggehaalde productie weer passen in de productieplanning van de organisatie. En dat vergt wellicht investeringen. in machines en/of personeel.

Bent u een ondernemer in het industriële midden- en kleinbedrijf en heeft u ervaring met reshoring, of weet u een bedrijf dat dit proces naar tevredenheid heeft doorlopen? Laat het ons op de redactie weten., dan kunnen we daar eens een uiteenzetting over publiceren. En zo helpen we wellicht weer collega-ondernemers.

Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl
Twitter: @VenA_Rolf
Facebook: https://www.facebook.com/vraagenaanbod