Recent stelde Elbert Waller, head of High Growth Markets bij KPMG, vast dat Nederland alles in het werk moet stellen om meer technologiebedrijven aan te trekken.
Alleen dan is Nederland in staat om op de lange termijn de concurrentiekracht van onze op dienstverlening gebaseerde economie in stand te houden. Ik vind dit nogal boute uitspraak, waar ik graag even op in wil gaan. We hebben in ons land vele honderden hightech bedrijven die dagelijks veel werk verzetten. Hierbij staat ook de innovatieve focus hoog in het vaandel.
Kijk bijvoorbeeld alleen al naar het aantal bedrijven dat is aangesloten bij het High Tech Platform van het Mikrocentrum. Dit aantal groeit nog elk jaar en staat momenteel op 566. Dat geeft volgens mij wel aan dat er een toename zit in het aantal hightech bedrijven dat volop vernieuwt en groeit. ‘Springlevend’, zo verwoordt Mikrocentrum de ontwikkelingen binnen het hightechsector zelf.
Volgens mij weten ‘we’ in de maakindustrie wel degelijk hoe we technologie in combinatie met innovatie vast moeten houden, uit moeten bouwen en in moeten vullen. Bovendien wordt er van alle kanten hard aan getrokken om het innovatieve element bij de bedrijven als gemeengoed in te brengen.
Denk hierbij aan de organisaties als Koninklijke Metaalunie, FME, Nevat en het eerder genoemde Mikrocentrum. Maar ook onze overheid doet een duit in het zakje met haar topsectorenbeleid, dat inmiddels al goed is ingekapseld in onze industrie.
En dat genoemde organisaties ook uitermate goed samen kunnen optrekken, bleek wel tijdens de afgelopen Hannover Messe, waar de Nederlandse industrie zich op een bijzonder positieve wijze heeft gepresenteerd. En dit heeft ook zeker al zijn vruchten afgeworpen.
Aan de andere kant zijn nieuwe technologiebedrijven natuurlijk altijd van harte welkom om onze economische positie te versterken. Maar om nu te roepen dat we het zonder de nieuwe bedrijven het niet gaan redden, lijkt me een farce.
Rolf Elling, hoofdredacteur
Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl
Twitter: @VenA_Rolf
Facebook: www.facebook.com/vraagenaanbod