Er loopt momenteel een campagne die strijdt tegen het pesten op het werk. Ik ben toch wel wat geschrokken van de getallen die hierbij horen.
Zo blijkt uit een onderzoek door het CNV en de Universiteit Twente dat ruim 17 procent van alle werknemers in Nederland structureel op het werk wordt gepest. En ruim 8 procent van de leidinggevenden zegt met regelmaat te worden gepest. Dat is dus zeg maar een op de vijf.
Het grootste deel van de mensen dat op het werk wordt gepest, we praten dan over een half miljoen werknemers, houdt er blijvende schade aan over.
Het systematisch pesten door collega`s wordt mobbing genoemd. Anders dan plagerijtjes kent deze vorm van pesten op het werk een structureel karakter. Als we het hebben over mobbing, dan hebben we het over vijandig gedrag, dat gericht is op een persoon die zich niet of nauwelijks kan verweren. De collega is bij mobbing het slachtoffer van bijvoorbeeld uitschelden, intimideren, isoleren en belachelijk maken.
Het kan ook subtieler door een medewerker zinloze taken te geven, belangrijke informatie achter te houden of nooit koffie mee te nemen voor de bewuste collega.
Een groot aantal werknemers dat op het werk wordt gepest wordt uiteindelijk letterlijk ziek van het pesten. Een aanzienlijk deel besluit om uiteindelijk ontslag te nemen of belandt in de WAO.
Ruim 50 procent van de bedrijven in Nederland heeft (nog) geen beleid ontwikkeld om pesten te voorkomen. In de strijd tegen pesten kunnen werkgevers en werknemers terecht op de website www.herkenpesten.nl. Hierop staat informatie hoe ze pestgedrag kunnen herkennen en hoe dit kan worden bestreden. Ook worden ze met radiospotjes opgeroepen om werk te maken van het probleem.
Pesten op het werk zorgt, aldus TNO, naar schatting jaarlijks voor vier miljoen extra verzuimdagen. Dit betekent een slordige 900 miljoen euro aan loondoorbetaling voor werkgevers. Zonde geld dus.
Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl
Twitter: @VenA_Rolf
Facebook: https://www.facebook.com/vraagenaanbod