En wij, de maakindustrie, de toeleveranciers, kunnen hierop meeliften. Meer dan in het verleden, lijkt me zo. De aanwezige robotleveranciers op de recente Empack in Jaarbeurs Utrecht bevestigen eensgezind de enorme mogelijkheden in de food en aanpalende sectoren. Robotiseren en cobotiseren is echt helemaal hot.
De groei in genoemde sectoren is bijvoorbeeld veel sterker dan in de metaalsector en automotive. Daar wordt al veelvuldig gebruik gemaakt van complete en complexe robotiseringslijnen en in deze sectoren is een stabiele situatie ontstaan. Uiteraard vinden er wel upgrades plaats, maar daar heb je het dan ook wel mee gehad. Niet zo vreemd dus dat robotleveranciers fors inzetten op allerlei toepassingen voor de food- en verpakkingssector.
En daar plukken ze de vruchten van. Ook op een beurs als Empack, een relatief kleine nichebeurs die deze edities twee hallen van Jaarbeurs Utrecht wist te vullen met exposanten.
Zo zie je maar weer dat de wereld volop in beweging blijft. We moeten alert blijven op het enorme scala aan veranderingen, vernieuwingen en daarop anticiperen. Dat geldt niet alleen voor de ‘robotjongens’ maar zeker ook voor de maakindustrie. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, als je blijft doen wat je altijd al doet, dan is het einde in zicht. Blijf er bij, ook nu de economie op volle toeren draait.
Rolf Elling, hoofdredacteur
Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl
Twitter: @VenA_Rolf
Facebook: ?www.facebook.com/vraagenaanbod
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…