Blog Rolf Elling: Van Zweedse balletjes naar slimme concepten

Foto van: Rolf Elling
Geplaatst door Rolf Elling

Het is toch wel een ietwat ‘vreemde’ economische wereld.

Aan de ene kant zien we de kengetallen die allemaal aangeven dat het economisch nu echt de goede kant op gaat. Kijk bijvoorbeeld naar de AEX die nu door de magische 500-puntengrens lijkt te stoten en naar het bestedingspatroon van consumenten. Ook zij, of liever gezegd wij, hebben weer wat meer euro’s in de portemonnee of op de creditcard staan en zijn meer dan in de afgelopen jaren bereid om het geld ook daadwerkelijk uit te geven.

Aan de andere kant zien we dat een aantal grote ketens er op dit moment niet zo goed voorstaat. Hierbij doel ik dan bijvoorbeeld op V&D en Miss Etam. Voor de laatste geldt dat dit kledingconcern uitstel van betaling heeft aangevraagd. Zijn zij de volgende grote keten die het niet gaat redden. Als je dit dan zo laat zakken en het van een afstand beschouwt, zie je ook voorbeelden van prachtige ketens die het wel gewoon goed doen. Alhoewel gewoon; ze moeten wel continu kijken naar de marktontwikkelingen en hierop inspelen. En het dan op tijd in de markt zetten om de strijd niet te verliezen. Ik zal enkele voorbeelden geven. Wat te denken van Ikea, iedereen kent het Zweedse concern vast wel.

Met slimme en vernuftige concepten brengen de ontwikkelaars telkens weer nieuwe productlijnen onder de aandacht van de consument. Begonnen met  de eenvoudige Billy boekenkast, zijn er nu complete keukens inclusief alle gewenste apparatuur te verkrijgen. Ikea laat de consument meedenken en meedoen. Ze krijgen alle ‘ruimte’, om het zo maar even uit te drukken.

Maar ook PostNL heeft een enorme ommezwaai moeten maken. En met succes. Van de platte poststukken als brieven en ansichtkaarten naar het bezorgen van pakketten die dagelijks met enkele tienduizenden door de consument via het internet worden besteld. Just-in-time, zo mag je het omschrijven, maar ze zijn er wel met de volle overtuiging ingestapt.

Zo maar twee voorbeelden waarmee ik wil aangeven dat dit door te trekken is naar de maakindustrie in ons land. Want geldt daarvoor niet hetzelfde? Ik denk zeker van wel. Laat uw gedachten hierover maar eens de vrije loop.

Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl
Twitter: @VenA_Rolf
Facebook: https://www.facebook.com/vraagenaanbod