Blog Rolf Elling: Verstoten uit de top vijf, wat nu?

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Nou daar gaan we dan. Nederland is gedaald naar plaats acht op de wereldlijst van de meest concurrerende economieën. Deze lijst wordt elk jaar samengesteld door het World Economic Forum.

We stonden een jaar lang, verrassend dat wel, in de top vijf, maar hebben deze positie dus niet vast weten te houden. 

Dat is jammer, maar is het nu gedaan met onze economie. Volgens deskundigen absoluut niet, de verschillen tussen de landen in, zeg maar de top tien, zijn gering en het kan maar zo weer gebeuren dat ons land volgend jaar gewoon weer in de top vijf staat.

 

We hebben even gekeken waarom ons land is gedaald. De belangrijkste en bepalende factor is de financiële sector. Hier haalden we lagere scores, waarbij meespeelt dat de toegang tot krediet een oorzaak was van de min.

De term ‘ease of access to loans’ wordt hierbij genoemd. Dit betekent dat het gemak van toegang tot leningen een belangrijk issue is. En dat is nu exact de kern van het probleem.

Immers, als we kijken naar het industriële midden- en kleinbedrijf horen we ze vaak klagen over het niet verkrijgen van een financiële lening voor een nieuwe machine, uitbreiding of andere bedrijfsinvestering.

En met het niet verkrijgen van leningen voor de broodnodige investeringen, stokt of hapert de productiviteit. Het beperkt de dames en heren ondernemers natuurlijk ook in het uitoefenen van slim en innovatief ondernemerschap. Er wordt dan ook veel geklaagd over de starheid van de banken.

Aan de andere kant is het wel zo dat de banken ook aan veel strengere regels zijn gebonden dan enkele jaren geleden. Deze regels zijn vastgelegd in Basel III waarin ook wordt geconcludeerd dat de opgestelde regels nadelig kunnen uitpakken voor de groei van de wereldeconomie.

Het tij moet dus gaan keren. En dat lijkt ook te gaan gebeuren, Het economische herstel in de eurolanden blijft voorlopig aan kracht winnen. Dat concludeerde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, OESO, afgelopen  maandag op basis van toonaangevende economische indicatoren. Laten we ons daar maar weer even aan vasthouden. 

Rolf Elling, hoofdredacteur 

Reageren? 

E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl

Twitter: @VenA_Rolf

Facebook: www.facebook.com/vraagenaanbod