Het gaat de goede kant op met onze economie. We meldden dit al eerder en alle aanwijzingen rond dit positieve bericht krijgen steeds meer ‘body’.
Dit blijkt ook uit de meest recente cijfers voor 2015 en 2016 die het Centraal Planbureau, CPB, bekend maakte. De economische groei trekt dit jaar aan tot 1,7 procent en voor 2016 ligt de verwachte groei op 1,8 procent.
De daling van de euro ten opzichte van de dollar en de forse daling van de olieprijzen zijn als vanzelfsprekend gunstig voor de Nederlandse economie. Er is sprake van een gestaag herstel, dat vanaf dit jaar ook wordt gedragen door de binnenlandse bestedingen.
Het gestage herstel van de mondiale economie lijkt vooral door de lage energieprijzen iets aan kracht te winnen.
Deze recuperatie van de economie is, in combinatie met de daling van de euro ten opzichte van de dollar, dus uitermate gunstig voor de Nederlandse economie.
Dit ziet er allemaal dus goed uit, alleen kan ik het niet nalaten er toch even een kanttekening bij te plaatsen. Ik ben natuurlijk geen afgestudeerd en praktiserend econoom, maar het volgende lijkt me nu eenmaal een zinvolle aanvulling op de positieve cijfers.
De economische groei wordt in mijn beleving voor een groot deel bepaald door de daling van de euro en de forse daling van de olieprijzen. En dat is toch wel een dingetje, zeg maar. Want stel je nu eens voor dat dit anders was gelopen. Dan had de euro zijn waarde gehouden en de olieprijzen waren gelijk gebleven op het niveau van bijvoorbeeld driekwart jaar geleden.
In dat geval had je toch heel andere economische cijfers voorgeschoteld gekregen. Dit moet ik toch even kwijt, gewoon om even aan te geven dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is.
Ik ben geen pessimist en ik wil ook zeker niet doemdenken, maar enige voorzichtigheid lijkt me in elk geval op zijn plaats.
U mag reageren, ik hou me aanbevolen.
Rolf Elling, hoofdredacteur
Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl
Twitter: @VenA_Rolf
Facebook: https://www.facebook.com/vraagenaanbod