De Nederlandse industrie wordt bewaakt’ door veel deskundigen. Deze deskundigen, economen, werken bij instellingen als banken, onderzoeksinstellingen en brancheverenigingen.
Deze strooien maandelijks – of ook wel eens per kwartaal – met allerlei cijfers over de Nederlandse industrie. We maken hiervan met regelmaat melding in onze uitgave.
Ik noem er even enkele. De NEVI geeft elke maand de Purchasing Managers Index, inkoopmanagersindex PMI, voor Nederland uit, het Centraal Bureau voor de Statistiek komt frequent met veel cijferinformatie over de BV Nederland met veel aandacht voor handel, industrie, bedrijven en faillissementen. Maar ook meer en wat algemenere gegevens over het wel en wee in Nederland.
Hiernaast komen ook Metaalunie, FME (Nevat), regelmatig met ‘een barometer’ over de stand van zaken in de metaal en toeleverende industrie.
De banken als ING, Rabobank, ABN-AMRO ten slotte hebben alle drie afdelingen industrie waar economen zich buigen over allerlei aspecten die van invloed zijn op de cijfers in de markt. Ook zij komen met enige regelmaat met kengetallen, cijfers en trends, sectorvisies en noem alle chique bewoordingen maar op.
Toch brachten ze de afgelopen weken allemaal een eensluidend bericht: het gaat beter met de Nederlandse maakindustrie.
We zitten in de opmaat naar de plus, groei dus. En dat is mooi – nee super natuurlijk – want na jaren van kentering, slechte marges en bedrijven die niet of nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden, is dit nu wel broodnodig. Positieve geluiden zal de maakindustrie goed doen.
En als je tijdens een ‘oliebolinterview’ hoort van een directeur-eigenaar dat zijn bedrijf in 2014 een groei gaat maken van maar liefst 30 procent, moeten bovenstaande beweringen wel kloppen.
Nu zal dit een van de uitzonderingen zijn, maar toch geeft het aan dat er weer voldoende ruimte is en komt in de diverse markten. En dat is toch een mooi gegeven zo tegen het einde van 2013.
Rolf Elling, hoofdredacteur
Reageren?
E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl
Twitter: @VenA_Rolf
Facebook: www.facebook.com/vraagenaanbod